Router med muskler för video

Cisco har utvecklat en ny edge-router för operatörer. Med slagsida åt multimediatjänster kan ASR 9000 serva tiotusentals slutanvändare samtidigt. Den förbrukar också mindre ström än konkurrerande plattformar.

Router med muskler för video

Cisco har utvecklat en ny edge-router, Cisco ASR 9000. Riktad mot operatörer som erbjuder sina kunder multimediatjänster, i synnerhet video, har den nya hårdvaruplattformen skalbarhet för vad Cisco tror kommer utgöra en växande trend när det gäller trafikinnehåll i näten. Företaget förutspår att mängden ip-trafik i globala nätverk kommer att vara sex gånger större under 2012 än den var 2007 och att strömmande media utgör en stor del av detta.

Flera funktioner för tjänsteoperatörer

Jämfört med existerande edge-routrar för carrier ethernet, som 7600-serien, har den nya plattformen högre prestanda, med överföringskapacitet på upp till 6,4 Tbit/s totalt, eller 400 Gbit/s per anslutning. Inbyggt är också stöd för en tjänstemodul speciellt utvecklad för strömmande media.

Bart Van de Velde, Ciscos marknadschef för affärsutveckling i Europa, förklarar för Telekom idag att tjänsteoperatörer idag efterfrågar skalbara plattformar som kan tillmötesgå kunders behov av multimedia över nätet och att 9000-serien därför har designats för detta.

Strömsnålare än konkurrenten

Utöver förmågan att leverera mycket trafik lovar den också vara strömsnål och går att bygga ut med modulära strömenheter allteftersom den skalas upp med mer hårdvara. Jämfört med exempelvis Junipers konkurrerande MX-serie uppger företaget att den bara förbrukar en bråkdel så mycket energi.

Tror på den svenska marknaden

Routern är för närvarande placerad hos ett antal större carrier-ethernet operatörer för prov och utvärdering. Dessa är utspridda över Nordamerika, Europa och Asien. På frågan om detta inkluderar någon operatör i Sverige, är Van de Velde försiktig i sitt svar och kan inte uppge mer än att det hela ännu är under utvärdering. Japanska Softbank Corporation är den enda officiella operatören som idag använder den nya routern för att erbjuda sina kunder video- och 4g-mobiltjänster. Han tror dock att det rent generellt ser bra ut när det gäller potentiellt intresse från svenska operatörer och företag.

– Den svenska marknaden har idag en hög penetration av bredband, med stora investeringar i fiber ut mot slutanvändare och hem. Detta är precis vad 9000-serien är utvecklad för, säger Van de Velde till Telekom idag.

Tillgänglig efter årsskiftet

Priset för en instegslösning uppges hamna på mellan 60 000 och 80 000 dollar, motsvarande mellan 490 000 och 650 000 kronor, beroende på inkluderad hårdvara. Kraftfullare lösningar ger större prestanda men kostar också mer.

Cisco ASR 9000 kommer också att vara tillgänglig för beställning någon gång i början på 2009.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.