”Rymd-5g” kan ge täckning överallt

5g Ett kliv på vägen mot global 5g täckning. Nu ska Ericsson, Qualcomm och Thales ta den senaste radiotekniken ut i rymden.

”Rymd-5g” kan ge täckning överallt

Att få täckning för 5g är en utmaning, inte minst när man kommer ut i glesbygd och till mer otillgängliga platser. Därför har det forskats en del om hur man skulle kunna få till 5g via så kallat icke-markbundet nätverk (5g NTN). Ericsson ska nu efter att ha utfört både studier och simuleringar tillsammans med flyg- och försvarsföretaget Thales samt Qualcomm ta klivet bortom atmosfären.
– Detta test- och valideringssamarbete kommer att bli en viktig milstolpe i kommunikationens historia. Detta eftersom det slutliga resultatet kan innebära att oavsett var du är på jorden, mitt i ett hav eller den mest avlägsna skogen, får avancerad, säker och kostnadseffektiv anslutning tillgänglig genom samverkande 5G-satelliter och markbundna anslutningar, säger Erik Ekuddem, teknikchef på Ericsson i ett uttalande.

5g-täckning ”överallt”

Enligt de studier man gjort pekar resultatet att man i praktiken skulle kunna få 5g-anslutning var som helst på planeten om man fick upp tekniken i ett satellitnätverk. Det innebär alltså att avlägsna platser som tidigare varit helt hänvisade till satellittelefonsystem nu kan få modern uppkoppling.

Fördelarna med 5g via satelliter med låg omloppsbana är därmed att de platser som beskrivs som extrema geografiska områden, såsom oceaner, bergsmassiv eller avlägsen obyggd då kan ansluta. Utbredningen ger då ökad kapacitet för roamingtjänster för vanliga 5g-abonnenter, men inte minst så möjliggör det global anslutning för transport-, energi- och hälsosektorn. Det rymdbaserade nätverken skulle även kunna agera som backup för marknät i händelse av nätverksavbrott eller katastrofer.

Test och validering

Trion fick klartecken från 3GPP i mars och handlar om att testa teknik avsett att stödja icke jordbundna nätverk. Målet är att validera olika teknikkomponenter som behövs för att skicka 5g från rymden till jorden. Arbetet syftar även till att säkerställa att 5g NTN kan stödjas i en smartphone vilket då innebär att morgondagens 5g-mobil i verkligheten kan bli en satellittelefon.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.