Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Så är läget med VoLTE hos storoperatörerna

UPPDATERAD • Mobilnät Tidigare skrev vi om virtuella operatören Chilimobil som från och med nu har Voice over LTE i alla sina mobilabonnemang. Telekom idag har undersökt VoLTE-läget hos de sex största operatörerna.

Så är läget med VoLTE hos storoperatörerna

VoLTE är enkelt utryckt samtal i 4g-nätet, och med det aktiverat kan man både surfa och prata samtidigt. Chilimobil är en av de första virtuella operatörerna, alltså en operatör utan eget nät, som har det i samtliga abonnemang.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Telia är störst i Sverige, men ligger inte längst fram här. Irene Krohn på företagets presstjänst berättar att Telia inte har VoLTE rakt igenom än, men att det är målet för året.

– Mer än hälften av våra företagskunder har redan tillgång till VoLTE på sina abonnemang. De som inte har det kommer få det under året och det gäller även kunder med våra olika växellösningar, säger hon.

Liknande läge är det hos Telavox, den skånska operatören. Viktor Sandgren som är ansvarig för storkunds-delen säger så här:

– Här i Sverige pågår implementationen av VoLTE för fullt just nu. Det är högt prioriterat för oss och en efterfrågad funktion från våra kunder. Dels då telefonen kan ligga kvar i 4g (istället för frekventa näthopp mellan 3g och 4g) men även för att tekniken medger Wi-Fi Calling som skapar möjligheter till bra samtalskvalitet till exempel i källaren eller en hemarbetsplats som tidigare haft bristfällig täckning.  Alla Telavox mobila användare i Sverige kommer ha VoLTE aktiverat nu under maj månad.

Längre fram ligger både Tre och Soluno.

– Samtliga våra företagsabonnemang är förprovisionerade med VoLTE, dvs det fungerar alltid per automatik. Tre var först på den svenska marknaden med VoLTE och nu är Chilimobil som går i vårt nät en av de första renodlade MVNO:s som erbjuder sina kunder det, om man bortser från operatörernas egna second brands, säger kommunikationsdirektören på Tre, Mårten Lundberg.

– VoLTE och Wi-Fi calling har vi på alla abonnemang. Både Solunos egna sim och alla övriga Telcos, säger Solunos vd Mattias Ohde.

Tele2 har också kommit långt, berättar Fredrik Hallstan, kommunikationsansvarig på Tele2 B2B.

– Närmare 93 procent av alla våra mobilabonnemang för B2B-kunder har VoLTE aktiverat. Majoriteten av Tele2:s B2B abonnemang fick VoLTE utan extra kostnad när det aktiverades under sommaren 2020, säger han.

Det är de som har abonnemang med Mobil anknytning via äldre bärartjänster såsom Direkt Access som inte har VoLTE aktiverat ännu hos Tele2.

Telenor har ett liknande läge som Tele2. Alla mobilabonnemang för företag har Volte i grunden, men det finns undantag, berättar företagschefen Jessica Levin.

  • Gamla analoga mex-kunder, det vill säga där Telenor använder ISDN/PRI istället för sip, kommer aldrig att få VoLte då det blir en mix av analogt och digitalt. De migreras ofta till andra lösningar i samband med omförhandlingar/byte av lösning.
  • De som istället har mex via sip får numer VoLTE vid nyinstallation och Telenor migrerar kunder som installerats utan. I den här gruppen kommer alla ha tillgång till VoLTE under hösten.  

– Så i grunden kan man säga att alla nya kunder kommer få VoLTE senast under hösten men att vi har ett par ”gamla” lösningar där kunderna kommer få vänta till de bytt lösning, säger Jessica Levin.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!