Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Så blir Net1 under Teracom

Affärer I mars införlivades Net1 i Teracom och Maria Sandgren tog över som vd.
Nu avslöjar hon vilken väg företaget sak gå framöver.
– Vi har börjat titta på hur vi framöver kan bygga ut vårt mobilnät, säger hon.

Så blir Net1 under Teracom
Maria Sandberg, vd för Net1

Det var i februari som affären avslöjades och den 14 mars var Teracoms förvärv av Net 1 avklarat. Då berättade Teracom att man skulle fortsätta driva nyförvärvet som en separat enhet i koncernen. Men hur ska det utvecklas framöver?
– Jag hoppas kunna bidra med min erfarenhet som innefattar såväl den kommersiella operatörssidan, som Teracom och allt vad det innebär av att vara ett statligt ägt bolag. Med min tekniska bakgrund förstår jag att Net1 är ett bolag som i mångt och mycket drivs av de tekniska förutsättningarna. Jag gillar även att bygga starka team med en gemensam vilja att utveckla hela bolaget, säger nya vd:n Maria Sandgren.

Det första som dock kommer att ske är att Flytta Net1-verksamheten till Teracoms lokaler i Lindhagen, Stockholm. Därefter kommer året handla om att säkerställa att organisationen kan säkerhetsklassas.
– Målbilden är att bli säkerhetscertifierade enligt ISO 27001 under nästa år. Vi kommer fortsatt ta ansvar för den viktiga roll som Net1 spelat för områden med dålig täckning i glesbygd och till sjöss samt vidareutveckla nätet för att kunna leva upp till den höga grad av robusthet och säkerhet som efterfrågas särskilt av kunder med samhällskritisk verksamhet.

Men hur ser det ut på längre sikt? Där säger Maria Sandberg att man dels tittar på att bygga ut, men den på att kommer skala bort privatkundssidan.
– Redan till år 2020 kommer vi att byta ut den existerande mobilnätsutrustningen för att nå ännu högre krav på säkerhet och robushet. Vi har också börjat titta på hur vi framöver kan bygga ut vårt mobilnät som i dag finns i 450 MHz-bandet. Målet är att lösa kommunikationsbehoven för statliga myndigheter och bolag med höga krav på robusthet och tillgänglighet inom telekom. Exakt vilka tjänster vi kommer att kunna erbjuda i framtiden är något som vi får återkomma till, men grunden är mobil datakommunikation. För att kunna fokusera fullt ut på vår primära målgrupp kommer vi inte att bedriva affärsverksamhet direkt mot privatkunder, som Net1 tidigare gjort. Privatkunderna kommer att finnas kvar i vårt nät men ambitionen är att hitta samarbeten med telekomoperatörer som ansvarar för kundrelationer på den marknaden.

Att Teracom nu står som ägare innebär att man kommer att ha infrastruktursynergier, men även att gemensamma kunder mellan de båda företagen kan få bättre stöd. Och det statliga ägandet ger Net1 större stabilitet och trovärdighet.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter