Så blir nya Windows Phone

Mobilt I februari kommer Microsoft att släppa den första betaversionen av Windows Phone 10. Eller snarare bara Windows 10 för tillägget Phone slopas och samma appar ska kunna köras i alla typer av enheter.

Så blir nya Windows Phone

Med Windows 10 hoppas Microsoft slippa alla sura miner som varit över Windows 8. Om de lyckas återstår att se men ambitionerna ser i alla fall ut att vara högt ställda med en sammanhängande upplevelse oavsett typ av enhet. Redan tidigare har det varit klart att alla telefoner som idag kan köra Windows Phone 8 eller 8.1 också kommer att kunna uppdateras till Windows 10. Uppdateringen blir gratis under första året från lanseringen men väljer man att vänta längre än det kan man eventuellt bli tvungen att betala en slant.

Samma appar oavsett enhet

Den största nyheten för Windows i mobilen är att samma appar ska gå att köra i såväl datorn som surfplattan och mobilen. Primärt gäller det Microsofts kommande versioner av Outlook, en kalender och en ny fotoapp med koppling till Onedrive.

Officepaketet i mobilen kommer också att fungera mer som det gör på surfplattor och samma menyer ska gå att locka fram vid behov.

Basen för de enhetsöverskridande apparna är en ny applattform som ska göra att utvecklarna kan skriva koden en gång för alla enheter. Om det också kommer att innebära att utvecklarna slipper kompilera sin kod separat för mobilen är inte tydligt och någon möjlighet att köra traditionella skrivbordsapplikationer i mobilen lär det knappast heller finnas.

Ännu mera röststyrning

Ytterligare en gemensam applikation blir den nya webbläsare som går under namnet Projekt Spartan. En av finesserna med den är att den integreras med röststyrningsassistenten Cortana. Direkt från adressfältet ska hon kunna svara på frågor. Just röststyrning blir det också mer av i Windows 10 för mobilen. Till exempel ska man kunna svara på inkommande sms med hjälp av rösten. Ännu så länge har vi dessvärre fått klara oss utan Cortana på svenska och något besked när svenskt språkstöd kan dyka upp finns inte.

Skype-meddelanden byggs in

En hel del ser annars ut att vara sig likt i mobilversionen av Windows 10, till exempel panelerna på startskärmen. Ny är däremot utformningen av inställningsmenyn som varit en rörig historia i Windows Phone, den får nu ett snyggare och bättre gränssnitt. Precis som med Apple kommer Microsoft också att erbjuda direktmeddelanden från meddelandeappen men här handlar det om en integration med Skype.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.