Så bra är mobilnätverken i Sverige

Mobilnät För första gången har det oberoende mobilanalysföretaget Rootmetrics mätt prestandan de svenska mobilnäten i verkliga situationer. Kampen är jämn, men två operatörer briljerar lite extra.

Mellan 9 november och 19 december 2015 utförde Rootmetrics, med hjälp av nya mobiltelefoner köpta i operatörernas egna butiker, nästan 25 000 konsumentfokuserade tester, körde mer än 2 500 kilometer och mätte 41 platser inomhus för att beräkna och jämföra mobilnätverkens prestanda mellan de olika mobiloperatörerna.Scott Stonham, Europachef på RootMetrics, förklarar:

– En bra mobilservice är en viktig del av en stads grundläggande infrastruktur och i ännu högre grad för storstäder som Stockholm och Göteborg. Även om prestandan hos vissa av operatörerna var som förväntat var den inte lika hög överallt och i alla kategorier som vi testade. Våra data visar hur de stora mobilnätverken i dessa storstadsområden presterar och inom vilka områden de kan förbättra sig.

Resultaten från mätningarna omvandlas därefter till så kallade Rootscore-rapporter, som ger en helhetsbild av mobilnätverkens prestanda, från nationell till lokal nivå. Rootscores är ett enkelt sätt att översätta tusentals eller miljontals komplexa datapunkter till tydliga och lättförståeliga betyg över prestandan, och ska spegla konsumentens upplevelse av nätverksprestandan i skalan 0-100 där ett högre poäng signalerar bättre prestanda.

I ett första skede har Rootmetrics analyserat Sveriges två största städer, Stockholm och Göteborg.RootMetrics rankar aktörerna i sex kategorier:

• Total prestanda, en kombination av tillförlitlighet och hastighet när man testar data, samtal och sms

• Nätverkets tillförlitlighet, prestanda mätt i data, samtal och sms

• Nätverkshastighet, prestanda i datatester

•Dataprestanda, tillförlitlighet och hastighet vid upp- och nedladdning av filer från internet, nätsurfning och användning av appar, samt hämtning av e-post

•Samtalsprestanda, hur tillförlitligt ett nätverk kan koppla och bevara samtal

• Sms-prestanda, hur tillförlitligt och snabbt konsumenter kan skicka och ta emot textmeddelanden

Även om skillnaden är relativt liten mellan operatörerna, finner vi ändå några vinnare.  Tele2 och Telenor på delad förstaplats i total mobilprestanda i alla sex kategorier, både i Stockholm och i Göteborg. Telia hade snabbast medianhastighet för nedladdning i både Stockholm (24,8 Mbps) och Göteborg (24,3 Mbps) Den långsammaste medianhastigheten för nedladdning i Stockholm var 20,7 Mpbs. Anmärkningsvärt är att både de snabbaste och de långsammaste medianhastigheterna i Stockholm var mycket högre än de hastigheter som uppmättes i London, Madrid och New York, när dessa fyra städer mättes på samma sätt under 2015. Tele2 hade snabbast medianhastighet för uppladdning i Stockholm (18,3 Mbps) medan Telenor registrerade snabbast uppladdningshastighet i Göteborg (15,5 Mbps). 

Läs mer om Rootmetrics mätningar här. 

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.