Så kan du öka densiteten av headsets på kontoret

Kontoret När personalstyrkan växer så kan det skapa problem med signalen till deras headsets. Här ger Therese König på Triada tips om hur man kan öka antalet enheter utan att tekniken strular.

Så kan du öka densiteten av headsets på kontoret

Hon förespråkar DECT – Therese König konstaterar att Bluetooth fungerar bra för ett mindre kontor, eller ett kontor där alla inte ringer mycket, samtidigt. Risken för störningar och avbrott är mycket större i och med att Bluetooth använder samma frekvensband som kontorets WiFi, 2,4 GHz – till skillnad från DECT som använder egna frekvensband.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår unika digitala Premium-tjänst öppen bara för prenumeranter.
  • Ett nischat nyhetsbrev för just ditt intresseområde; Professional eller Contact Center.
  • Full tillgång till vår digitala kunskapsbank med över 16 000 artiklar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– För Bluetooth rekommenderar vi att det inte är fler än 25 användare i samma rum, gärna med en yta på 50 kvadrat så att det finns 2 kvadratmeter per användare vardera i snitt. Även andra enheter i rummet, utöver WiFi, kan påverka kvaliteten på samtalen om de använder samma frekvensband. Det är därför det är ett säkrare val att köpa DECT-headset om man planerar att det ska vara flera användare som skall sitta uppkopplade samtidigt, säger Therese König, som är partner hos distributören Triada.

Ett begränsat antal kanaler

Enligt henne är fördelarna med DECT bland annat en ökad komfort och rörlighet för användaren, vilket leder till ökad produktivitet. DECT gör det möjligt att ha fler användare aktiva samtidigt än med Bluetooth. Ett antal faktorer som avgör antalet – där den största är densiteten. Det finns ett begränsat antal kanaler tillgängliga i frekvensbandet, och om de är i närheten av varandra så begränsas också hur många enheter som kan vara aktiva samtidigt. Andra faktorer som påverkar är kontorets storlek och plats. Det är också skillnad på ett öppet kontorslandskap kontra många små kontor  – och även materialet i väggarna kan påverka prestandan.

Så många enheter rekommenderas

För stora kontor som kontaktcenter, där 90 procent av personalen sitter i samtal hela tiden, rekommenderar tillverkaren Epos att man inte bör överstiga cirka 200 DECT-enheter samtidigt. På ett kontor där ca 40 procent av personalen sitter i samtal samtidigt kan samma siffra utökas upp till 360 enheter.

– Det är viktigt att tänka på helheten när man implementerar en DECT-lösning, och då går det utmärkt att bolla med exempelvis oss så hjälper vi till att hitta rätt modell/modeller för just ert kontor. Även om alla produkter följer industristandarden finns det olika typer av headset med olika möjligheter för att ställa in frekvensomfång och DECT-kanaler, modell och kvalitet är alltså ytterligare faktorer, säger Therese.

Wideband- eller ett narrowband-läge

På exempelvis ett Epos-headset går det att välja mellan att använda ett wideband-läge eller ett narrowband-läge. Med wideband ges ett bättre och rikare ljud, men då använder headsetet också två kanaler inom radiospektrumet.

– Finns behovet att öka densiteten på ett kontor där man upplever problem med störningar i wideband-läget kan man välja att ställa in headsetet i narrowband-läge. Då används bara en kanal istället för två. I narrowband-läget kan du inte gå lika långt från din basenhet men det utökar antalet möjliga aktiva headset i samma rum, säger Therese.

Utöver att välja frekvensband har högkvalitativa headset ytterligare funktioner för att kunna öka antalet DECT-enheter. Short range-läget begränsar räckvidden till 5-10 meter, även i wideband-läge, vilket möjliggör fler aktiva enheter och därmed också ökad densitet. Tyvärr är det fortfarande många företag som baserar sina inköp av headsets på pris, där de här typerna av funktioner inte finns implementerade.

Var medveten om autolink och musik

Med sin IMPACT 5000-serie har Epos introducerat ett nytt ”High Density Wideband-läge”, även kallat “Super Wideband”. Tekniken innebär att samma antal användare kan få ta del av fördelarna av wideband i precis samma utsträckning som om det hade varit narrowband.

Om prestandan för ditt företags DECT-lösning idag inte är på topp finns det några tips som kan hjälpa: Vissa headset har en inställning (en switch) som kallas ”autolink”. Det innebär att headsetet öppnar en kanal automatiskt när det lyfts från basenheten. Har man många headset i samma rum och upplever störningar kan det därför vara en lösning att stänga av autolink-funktionen, eller uppmuntra medarbetarna att lägga headsetet på basen mellan samtal för att frigöra flera kanaler och därmed öka densiteten.

Ett annat tips är att lyssna på musik i ett separat headset och inte via ditt DECT-headset som skall användas för samtal. När du lyssnar på musik används två kanaler istället för en, vilket gör att densiteten minskar.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.