Så klämmer du ut 10 gig ur Bahnhofs superbredband

Bredband Belackarna har hävdat att erbjudandet om 10 gigabit per sekund är en onödig skrytprodukt. Men nu konstaterar Bahnhof att det visst finns konsumenter som redan i dag kan ha glädje av deras superbredband.

Så klämmer du ut 10 gig ur Bahnhofs superbredband

Bahnhof blev den första stora operatören som kunde erbjuda svenska kunder 10 gigabit per sekund – tio gånger snabbare än vad som tidigare funnits på marknaden. I februari lanserades tjänsten ”10 000 Mbit/s” – och många belackare hävdade då att hastigheten helt enkelt var för bra, och därmed oanvändbar. Men Bahnhof konstaterar att de har fel.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår unika digitala Premium-tjänst öppen bara för prenumeranter.
  • Ett nischat nyhetsbrev för just ditt intresseområde; Professional eller Contact Center.
  • Full tillgång till vår digitala kunskapsbank med över 16 000 artiklar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Det var nytt för mig också – jag trodde inte att en speldator kunde klara av hastigheten, men jag blev överraskad. Med ett 10 gigabits nätverkskort och en snabb hårddisk så går det. Men det förutsätter att speldatorn är hyfsat modern, säger Dennis Elisson, produkt- och tjänsteutvecklare på Bahnhof.

Fler kan konsumera mer samtidigt

Den stora fördelen med 10 Gbit/s är dock att många kan konsumera mer samtidigt – streama, spela och ladda ner.

– 10 gigabit per sekund är i teorin 1 250 megabyte i sekunden i nedladdning. I gamla termer motsvarar det ungefär två cd-skivor i sekunden. Så det är väldigt mycket data som kommer fort. Den största begräsningen är hårddisken, som brukar ligga på 500-600 megabyte i sekunden i skrivhastighet, säger han.

Knep för att få ut hastigheten

Dennis konstaterar att man inte ska börja med att kasta sig över Bredbandskollen, för det kan krävas lite trixande för att få ut hastigheten.

– En lösning är att köra två till tre stycken vanliga SSD diskar i en raid 0-konfiguration. Man kan också skaffa M2-hårddiskar eller SSD diskar som kopplas via PCI Express-portar. Om de klarar av att skriva två gigabyte i sekunden så räcker det mer än väl – då är hastigheten disken inte en begränsande faktor. Sedan måste nätverkskorten självklart stödja 10 gigabit. Nätverkskorten idag som oftast sitter inbyggda i moderkortet stödjer bara 1 gigabit, och då måste man köpa ett extra instickskort till datorn. Tidigare har de varit dyra men nu har Asus släppt ett som ligger på 1 200-1300 kronor. Och de kommer bli billigare och billigare, säger Dennis.

Så löser man routerproblemet

Han konstaterar dock att det är tunt på marknaden när det kommer till 10 Gb-routrar.

– Om man köper en kraftfull router i dag så kan man inte utnyttja hastigheten med endast routern inkopplad. Men det finns switchar som stödjer 10 gigabit. Då har man en 10 gigabit-port för internet in och en 10 gigabit-port för internet ut, och sedan flera 1 gigabit-portar. På så vis kan man ha sin 10 gigabit speldator inkopplad samtidigt som sin router som bara klarar 1 gigabit och på så vis inte få någon flaskhals, säger Dennis.

Han tror att många också kommer bygga sin egen router, där en dator fungerar som router.

– Men inom en snar framtid kommer konsumentroutrar som klarar 10 gigabit, säger han.

Framtidens streaming kan snart vara här

I en nära framtid ser han också behovet av att kunna streama extremt högupplöst tv, samt hantera virtuell och förstärkt verklighet.

– Det snackas om att 8K-upplösning ska börja sändas redan nästa år. Till det kommer virtual reality och agmented reality. Jag tror att man kommer kunna streama vr-material inom kort. Då sköter din dator streamingen medan en cloud-lösning sköter renderingen i spelet. Men det är givetvis bara spekulationer, säger Dennis Elisson.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.