Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Så kommunicerar vi om tio år – läs enkäten

EVENT Under Connect19 fick fem besökare förutspå hur vi kommunicerar om tio år. Här är Telekom idags enkät från konferensen.

Så kommunicerar vi om tio år – läs enkäten

Vad kommer ha förändrats i hur vi kommunicerar om tio år?

Johan Åberg, produktchef för Easy Teams på Easy Telefoni: 

– Den interna mejlen kommer vara borta. Extern mejl finns kvar men kommer framför allt vara till för kundner/partners etcetera. Jag tror också att all kommunikation med partners kommer flytta ini chatten, säger Johan.

Han förutspår också att det betraktas som tabu att ”kallringa” personer, det vill säga utan att den kommunikationen är förutbestämd. Men att miljöfrågan skulle vara borta på grund av att alla kör elbil är inget han ser om tio år.

– Jag tror att man av miljöskäl går väldigt mycket mot videokonferenser. Man kommer ha gjort det lättare att ta emot video, men även att flytta det mellan skärmar. Man kan börja på en plats och gå till en annan. AI kan hjälpa till exempelvis genom att automatiskt annotera namnen på deltagarna så att man ser vem som är vem, säger Johan.

Han ser att operatörerna kommer bli tvungna att komplettera mobilabonnemangen med att sälja tjänster, och företagen kommer i allt större utsträckning sälja via supporten.

Teresa Matteus, account manager på konsultbolaget Dokumenetera: 

– Operatörernas marknad är redan mättad, och aktörer som kan integrera sina system med andra utgör ett hot för dem. Så operatörerna måste nog liera sig med samarbetespartner, säger Teresa.

De drivor av mail som skickas i dag kommer ersättas med andra avsedda platser där de anställda vet att informationen finns. På så sätt slipper alla på företaget överösas av information som inte är relevant för dem.

– Alla blir jättetrötta på alla mail. Vi har försökt minska på dem, men trots att vi är ett litet bolag så har det inte gått, säger Teresa.

Hon tror också att många inte kommer orka läsa instruktioner i textform, utan de kommer ersättas med tal och rörligt – kanske som ett Wikipedia i videoform.

– Om tio år gissar jag att man har blivit ännu sämre på att vänta, och allt måste gå snabbare. Kunderna kommer också vara ännu mer pålälsta – man kommer ha hämtat mer information leverantörens produkter på nätet innan köp, säger Teresa.

Therese König, partner i Triada AB

– Miljötänket kommer göra att man vill ha mer hållbara digitala möten. Jag kan också tänka mig att man med artificiell intelligens och VR-glasögon kan göra så att det känns som att man sitter i samma rum. En annan lösning är att man har ett inopererat chip i huvudet som man kan styra saker med, säger Therese.

Anne Rosengren, konsult i egna bolaget Candaloo Consulting:

– Om man utgår får hur barn och ungdomar kommunicerar så pratar de inte i telefonen, utan de är mer text- och bildbaserade. I mötesforum kommer bild bli viktigare än vad det är i dag och det blir fler möten där man inte sitter face-to-face. Video kommer bli allt vanligare, men jag tror också att det kommer verktyg där man kan kommunicera på andra sätt, säger Anne.

Magnus Hedin, systemansvarig digitala kanaler på AB Gavlegårdarna i Gävle: 

– Det kommer bli fler spontanmöten, där 1-2-3 personer samlas runt ett bord för att diskutera igenom ett problem, säger Magnus.

Så jobbar han redan på sin egen arbetsplats. Ingen vill bli störd i arbetet hela tiden, men från egen erfarenhet tror Magnus att arbetskamrater utvecklar en fingertoppskänsla för hur ofta och länge som man kan rycka bort kollegor från sitt skrivbord. Samtidigt slipper man att lägga en massa tid på större möten.

Magnus förutspår att mejlen kommer minska internt, men bestå externt. Kommunikationen med kollegorna kommer då exempelvis skötas i Teams, via snabbmeddelanden eller FaceTime.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter