Så många använder 5g i Sverige

5g Under 2021 användes de svenska 5g-näten av över en miljon abonnemang visar nya siffror från PTS.

Så många använder 5g i Sverige

PTS rapport Svensk telekommarknad 2021 visar att drygt en miljon abonnemang användes för uppkoppling via 5g under 2021, vilket är fyra gånger mer än under 2020.

Har du 5g-täckning i din mobiltelefon?

Visa resultat

4g-näten är dock fortfarande helt dominerande för telefonisamtal och dataöverföring. 4g stod för 95 procent av all mobil datatrafik under 2021 enligt PTS. Under 2021 ökade den totala datatrafiken i mobilnäten med 30 procent jämfört med föregående år.

När 3g-näten fasas ut flyttas allt mer rösttrafik över till 4g-näten. Knappt 75 procent av all rösttrafik hanterades i 4g-näten. Den totala mängden samtalsminuter ökade under 2021, men inte lika snabbt som under coronapandemins första år.

Rapporten innehåller också statistik för bredbandsabonnemang i Sverige. Även om tre av fyra hushåll har valt abonnemang som klarar överföringshastigheter på 100 Mbit/s eller mer så är det få som väljer de allra snabbaste alternativen. Endast fem procent av svenska hushåll har en anslutning som klarar överföringshastigheten 1 Gbit/s.

Fiber är tveklöst den mest populära anslutningsmetoden. Nästan åtta av tio fasta bredbandsabonnemang nyttjade fiberuppkoppling, en andel som dessutom fortsätter växa.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.