Så många har sökt tillstånd för privata 5g-nät

Mobilnät I branschen snackas det enormt mycket om privata 5g-nät. Men till PTS har det inte kommit in någon stor våg av ansökningar.
– Vi har fått in 18 ansökningar och har hittills beviljat 15 tillstånd, säger Jesper Simons på PTS.

Så många har sökt tillstånd för privata 5g-nät

Privata nät är en glödhet fråga i telekombranschen. När vi bad Jessica Levin att trendspana från mobilmässan MWC i Barcelona lyfte hon specifikt fram privata nät som en central fråga för operatörerna de kommande åren.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Därefter pratade vi med nystartade svenska bolaget Radtonics vd Patric Lind som hjälper företag globalt att bygga privata nät. Han menar att det är intressant för industri, smart jordbruk och gruvdrift – och att Sverige som ligger efter i 5g-utrullning här har chansen att ta ikapp och komma förbi resten av världen.

I november blev det tillåtet för privata verksamheter att söka lokala tillstånd för att bygga 5g-nät på den svenska marknaden. Två frekvensutrymmen har gjorts tillgängliga, nämligen 3760–3800 MHz och 24,25–25,1 GHz. PTS trodde inför starten att det skulle vara aktuellt för ”exempelvis industri, lager och sjukhus”.

Fem månader senare har PTS fått in 18 ansökningar. De 15 som man har hunnit behandla har alla fått frekvensutrymme tilldelat. Telekom idag ringde upp Jesper Simons på enheten för spektrumtillstånd på PTS för att stämma av läget.

Har det varit en stor hajp så här långt?

– Jag skulle säga att vi upplever marknaden som försiktigt positiv. Det har inte varit någon kö här utanför, men vi har fått in en del ansökningar och även många frågor.  Det är på samma sätt som det började när vi gjorde det här undantaget i 1800 MHz för många år sedan. Det börjar ganska försiktigt och det tar lite tid innan marknaden vet om dom ska använda och hur dom ska använda den här nya lösningen, säger Jesper Simons.

18 ansökningar på 5 månader låter inte jättelitet ändå?

– Det gick trögt i början och nu har det kommit igång lite bättre. De tre ansökningar som inte har fått besked än har precis kommit in. För oss på den här enheten som hanterar över 10000 ärenden om året i alla möjliga radioärenden så är det ju en väldigt liten del i den stora massan.

Två andra skäl till att det inte kommit in fler ansökningar än är dels att det finns en del områden där det ännu inte går att söka, exempelvis i Stockholm, på grund av att det redan finns tillståndshavare här. Och dels att det finns ett 30-tal testtillstånd redan för att köra privata nät, tror Jesper Simons. När testperioden går ut kan det bli så att en del av dem bestämmer sig för att ansöka.

– Det har generellt varit ganska korta testtider så de faller ur systemet snart. När de företagen tar kontakt med oss får vi se om de ansöker eller om de tackar för sig och säger att det var ingenting för dem. Men antagligen så kommer det ett antal till därifrån.

De områden som det inte går att ansöka om idag. När kommer det att öppnas upp?

– Det blir en förändring här från årsskiftet då fler områden blir tillgängliga. Den tillståndshavare som idag är aktiv behöver ju avsluta sin verksamhet först. När det tillståndet upphör så kan vi tilldela ett nytt så därför tar det lite tid.

Vad har de 15 som har fått tillstånd för typ av verksamhet?

– Jag skulle säga att det är främst företag som tittar på tekniken och de är i en fas där de håller på och provar den. Det är framför allt stora och medelstora företag i till exempel tillverkningsindustrin, som vill se om det här är något för dem till exempel för att kunna styra en robot. Sen finns det andra branscher också där man vill kunna köra applikationer i en säker radiomiljö.

Ni har två band som man kan ansöka i. Är de olika populära?

– Ja. Vi ser att det är betydligt högre intresse för det lägre bandet. Det är bara en ansökan som kommit in i det högre bandet.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.