Så många privata 5g-nätverk finns det i världen

nätverk Analysföretaget Berg Insight har uppskattat antalet privata nätverk som är baserade på 4g- och 5g-teknik.

Så många privata 5g-nätverk finns det i världen

I slutet av 2023 fanns det sammanlagt 2900 privata nätverk som baseras på 4g- eller 5g-teknik globalt sett enligt en uppskattning från det svenska analysföretaget Berg Insight. Summan inkluderar både nätverk som är i skarp drift och sådana som fortfarande betecknas som testinstallationer.

Analysföretaget konstaterar att det finns omkring 700 privata 5g-nätverk i drift, varav hälften fortfarande befinner sig på teststadiet. Det innebär att 4g/LTE-tekniken fortfarande dominerar med uppskattningsvis 2200 nätverk i drift.

De kommande åren räknar Berg Insight med att antalet privata nätverk ökar i antal med drygt 30 procent om året. Det innebär att det 2028 kommer att finnas omkring 11 900 nätverk i drift. Man räknar också med att befintliga 4g-nätverk uppgraderas till 5g på ett par års sikt.

Den ledande leverantören av utrustning till privata nätverk är Nokia, som hade fler än 635 kunder i slutet av det andra kvartalet 2023.

– De största ran-leverantörerna Ericsson, Nokia och Huawei spelar alla betydande roller som integrerade lösningsskapare och utmanas av ett antal mindre ran-utrustningsleverantörer”, säger Fredrik Stålbrand, huvudanalytiker på Berg Insight i ett uttalande.

Flera mindre leverantörer

Bland de mindre leverantörerna av teknisk utrustning finns Airspan Networks, Baicells, Commscope, JMA Wireless, Mavenir och Samsung Networks. Dessa kompletteras av ett antal leverantörer av mjukvara som används för att kontrollera och styra nätverken.

Enligt Berg Insight är det i dagsläget knappt 30 leverantörer som vill vara med och leverera produkter för användning i privata cellulära nätverk. Även stora it-företag som Cisco och HPE slåss om kunderna genom att erbjuda lösningar där 4g- och 5g-nätverken integreras med traditionella wifi-nätverk.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.