Så många svenskar är skeptiska till ai

AI 28 procent ser ai som en naturlig del av den tekniska utvecklingen enligt Yougov-undersökning.

Så många svenskar är skeptiska till ai

Artificiell intelligens, ai, har blivit en naturlig del av vår vardag, bland annat i form av smarta röstassistenter som finns i våra mobiler och chattbotar som möter oss på företagens webbplatser. Men för många känns tekniken fortfarande ny och utvecklingen oroväckande.

Frågat personer i 17 länder

Undersökningsföretaget Yougov har kartlagt synen på ai på 17 olika marknader i rapporten ”Automation & AI-rapport 2021”.

Det visar sig att var tredje svensk, cirka 35 procent, är skeptiskt inställd till fenomenet ai. Men det är något vi är långt ifrån ensamma om. Det är nämligen den vanligaste attityden i samtliga 17 länder som ingår i rapporten. I länder som Tyskland, Storbritannien och USA är ännu större andel av de tillfrågade skeptiska.

Naturligt steg i tekniska utvecklingen

45 procent av svenskarna har inställningen att vi måste vara uppmärksamma så att den tekniska utvecklingen inte skenar iväg, särskilt i den delen av befolkningen som är över 55 år. Men 28 procent av svenskarna anser faktiskt att ai är ett naturligt steg i den tekniska utvecklingen.

Vilka länder är då mest positivt inställda till ai? Mexiko, Hongkong och Indien är mest villiga att ta till sig den nya tekniken. Däremot sticker fransmännen ut med en låg grad av acceptans.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.