Så mycket fick Net4mobility betala för sin 5g-kupp

5g En affär som gjorde att Tele2 kunde snuva Telia på 5g-premiären. I fjol gjorde operatörerna debut på 5g och först ut var Tele2 – nu framgår det vad företaget fick betala för att vara först i racet.

Så mycket fick Net4mobility betala för sin 5g-kupp

Det var i fjol som operatörerna på bara ett par dagar lanserade 5g. Telia hade sammankallat media till invigningen av ”Sveriges första 5g-nät” en måndag i juni. Men på söndagen innan – så gick Tele2 ut med nyheten att de lanserat sitt nät.
”Det är ett väldigt genomtänkt spel vi har spelat, extremt väl genomtänkt”, kommenterade Björn Lindberg, nätchef på Tele2, sin kupp till Ny Teknik.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Skälet till att man kunde knäppa konkurrenten på näsan kommer av ett taktiskt förvärv. Detta i form av det lilla telekombolaget Celestine Hill Communications. Tack vare köpet hade Tele2 och Telenor i det gemensamma bolaget Net4Mobility tillräckligt med utrymme för att kunna köra 5g (80 MHz) långt innan det att PTS skulle hålla sin spektrumauktion.

Men vad fick då Net4Mobility betala för att få möjligheten att skryta om att vara först? I de båda företagens årsredovisningar framgår det att Celestine Hill Communications förvärvades för tio miljoner kronor. I nätbolagets årsredovisning står det tydligt att man köpte det mindre bolaget ”i syfte att kunna genomföra en tidig introduktion i mindre skala av 5g med hjälp av licensinnehav i det förvärvade objektet. Licensen har därefter sålts koncerninternt till bolaget.”

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.