Så mycket mer hållbar är rekonditionerad jämfört med ny mobil

Hållbarhet Återanvändning är det nya nya. Det menar Swappie som i en rapport pekar ut att en rekonditionerad mobil innebär rejält mycket mindre utsläpp än att köpa en ny.

Så mycket mer hållbar är rekonditionerad jämfört med ny mobil

Det är länge sedan som företag började med sitt hållbarhetsarbete. Att återanvända istället för att köpa nytt där det är möjligt är ett väldigt effektivt sätt att minska sina utsläpp.

I en hållbarhetsrapport från Swappie, som köper och säljer rekonditionerade smartphones, framgår det att koldioxidavtrycket från en återanvänd telefon är hela 78 procent lägre jämfört med en ny.

1 genomsnittlig ny telefon har ett samlat koldioxidutsläpp på 78 kilo, men en återanvänd telefon räknas ha 16,5 kilo i utsläpp. Enligt företaget motsvarar skillnaden samma mängd som ett träd fångar upp under tio år. 

Sett till sin verksamhet innebar försäljningen av rekonditionerade telefoner att Swappie sparade koldioxidutsläpp på motsvarande 23 550 ton.

Swappie har haft en bra tillväxt och ser att efterfrågan på rekonditionerade telefoner öka. Och företaget säger att de visar att det är möjligt att driva en vinstdrivande affär som samtidigt bidrar till positiva effekter i den cirkulära ekonomin.

– Det är en vanlig missuppfattning att ett vinstdrivande företag inte kan bidra till en hållbar utveckling, men på Swappie anser vi att hållbarhet är en grundförutsättning för en skalbar och bra affärsmodell. Det är vår förhoppning att vi kommer att se fler cirkulära ekonomier i olika branscher och vi uppmanar andra företag att ansluta sig till oss i vårt engagemang, säger Sami Marttinen, vd och medgrundare av Swappie. 

Här går det att ladda ner rapporten från Swappie i sin helhet

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.