Så mycket mobildata behöver anställda

mobildata Förbrukningen av mobildata ökar ständigt och ett vanligt önskemål från anställda är därför att få mer data till sin företagsmobil. Idag är det hur mycket data som ingår i abonnemanget som påverkar priserna hos operatörerna. Så hur mycket mobildata bör anställda ha? Telekom idag har frågat två experter.

Så mycket mobildata behöver anställda

Våra mobiler är inte bara telefoner vi kan bära runt i fickan längre, utan smarta enheter vi kan göra i stort sett allt med, och det syns också på hur vi använder dem. Dataförbrukningen ökar hela tiden och operatörerna har ändrat sina abonnemang därefter. Förr betalade vi per samtal, sms och fick betala dyrt per nedladdad megabyte, men nu är det istället vanligast att man väljer hur stor surfpott man vill ha och betalar en fast månadskostnad där samtal och sms ingår.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår unika digitala Premium-tjänst öppen bara för prenumeranter.
  • Ett nischat nyhetsbrev för just ditt intresseområde; Professional eller Contact Center.
  • Full tillgång till vår digitala kunskapsbank med över 16 000 artiklar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Det har samtidigt blivit vanligare att anställda använder företagsmobilen både privat och i tjänsten, något som inte förmånsbeskattas om det uppfyller vissa kriterier. Skatteverket säger att varan eller tjänsten ska vara av väsentlig betydelse för att den skattskyldige ska kunna utföra sina arbetsuppgifter, och att förmånen ska vara av begränsat värde för den anställde. Slutligen ska förmånen för den anställde ”inte utan svårighet kunna särskiljas från nyttan i anställningen”.

Utgå från er befintliga användning

Hur mycket data är det då rimligt att inkludera med företagsmobilen? Inför Umeå universitets senaste upphandling gjorde Arne Vedefors, områdeschef vid it-enheten, en analys av deras tidigare mobildataförbrukning och jämförde den med statistik från PTS.
De sammanställer data från alla stora operatörer och statistiken visar hur mycket mobildata vi svenskar använder i snitt både privat och i tjänsten.

– Frågar man de anställda säger de att de behöver jättemycket surf och att de behöver det till tjänsten. Men det är tydligt i statistiken hur det egentligen ligger till. I snitt ökar företagsanvändningen med en gigabyte per år, första halvåret 2019 var förbrukningen i snitt 2,9 gigabyte per månad. Privatanvändningen är 2,5 gånger så hög och var i snitt 7,6 gigabyte per månad för samma tidsperiod. En företagskund kommer alltid att vara missnöjd över tilldelningen av surf om man utgår från privatanvändningen.

På universitetet landade man i ett standardabonnemang med 10 GB mobildata för att det skulle hålla under de tre år upphandlingen gäller. Enligt Arne Vedefors var det billigare att komplettera med mobila bredband till de fåtal som hade behov av mer mobildata för att exempelvis kunna hålla i utbildningar på distans.

– Mitt råd är att utgå ifrån er tidigare förbrukning och använda ett pakettänk. Försök hålla nere antalet alternativ, erbjud ett fåtal standardabonnemang för att förenkla administrationen, det blir dyrt om det blir för avancerat, säger Arne Vedefors.

Förenkla den digitala arbetsplatsen

När Office Depot ska hjälpa sina företagskunder att välja abonnemang tänker de på ett liknande sätt. Marc Hillander, affärsområdeschef, säger att de försöker hitta en nivå som passar samtliga användare. Enligt honom är många företag idag givmilda, få behöver så mycket surf som de har.

– 3–4 gigabyte räcker för de flesta om vi tittar på statistiken. Sätt upp en mobilpolicy som är anpassad efter era användare. Generalisera för att sätta en standard och individanpassa sedan. Jobba med ett avtal som är rörligt och flexibelt. Gärna så du kan ändra datamängden utan att påverka bindningstiden.

Men istället för att komplettera med mobilt bredband rekommenderar han att man satsar på mer surf och kanske ett tvillingkort till de anställda som behöver mer än standardabonnemanget – för att förenkla den digitala arbetsplatsen.

– Jag tror att vi kan få se en comeback av bulk-data för företag. Att man köper en pott till hela företaget som de anställdas förbrukning automatiskt dras från. Det såldes mycket förr i tiden, säger Marc Hillander.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.