Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Så mycket ökar datatrafiken i mobilnäten

Mobilnät Mängden datatrafik i mobilnäten växer allt mer.
Under första halvåret låg ökningen på 30 procent – och det är privata mobilabonnemang som driver på.

Så mycket ökar datatrafiken i mobilnäten

Det är i rapporten Svensk telekommarknad som Post- och telestyrelsen (PTS) visar hur mobilnätsanvändandet ser ut. Och precis som väntat är det datatrafiken som ökar. Under det första halvåret ökade denna med 30 procent och i snitt genererar ett privat mobilabonnemang 6,4 Gbyte i månaden.

Ett av skälen till att ökningen fortsätter i oförminskad takt är enligt PTS att allt fler frångår vanliga mobilsamtal och istället ringer via 4g-nätetn med så kallad Voice over LTE. Under inledningen av 2018 stod VoLTE för 20 procent av all mobil samtalstrafik – vilket kan jämföras med att siffran under 2017 låg på 1 procent.

När det kommer till fibertillväxten så sker även denna i god takt. Två tredjedelar av alla abonnemang (2,5 av 3,9 miljoner) på fast bredband är nu fiber. Av dessa har 2,7 miljoner abonnemang en nedladdningshastighet på mellan 100 Mbit/s och 1 Gbit/s. Abonnemang på 1 Gbit/s eller mer har fördubblats under 2018, och nu är det 104 000 abonnemang med den hastigheten.

– Att kunderna fortsätter efterfråga större datamängder både i mobilnät och fasta nät ser vi som en signal till marknaden om att fortsätta investera i och bygga ut it-infrastrukturen i landet, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Post- och telestyrelsen.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter