Så pallar smartlurarna kylan

Det finska forskningscentret VTT har testat hur smarta mobiler klarar vårt tuffa klimat. Av 15 modeller var Galaxy S II den enda som fortfarande fungerade vid dryga 30 minusgrader.

Så pallar smartlurarna kylan

För att testa tillverkarnas löften om köldtålighet beslöt sig finska magasinet MicroPC för att utsätta 15 av de bäst säljande mobiltelefonerna i Finland för VTT:s speciella väderrum, ett forskningslaboratorium där temperaturen kan regleras med exakthet till extrema nivåer. Testet inleddes på noll grader och sänktes sedan fem grader i taget tills alla telefoner i testet slutat fungera, en efter en …

Vid nollan var det business as usual för alla. Men redan vid fem minus började Iphone 4S och Nokia N9 visa symptom: Iphone tyckte sig ha simkortsfel och N9 hävdade att batteriet nästan var tomt. När termometern visade minus tio gav Iphone upp. Liksom övriga mobiler med LCD-skärmar fick den klara problem och stängde ner sig helt. Amoled-varianterna tycktes däremot kunna stå pall för kylan betydligt bättre och fortsatte arbeta.

Finska ingenjörerna får spö

Trots att koreanska ingenjörer inte plågas av minusgrader så ofta som sina finska kollegor verkar de ha lyckats konstruera en bättre smartphone för frostiga förhållanden. Mest köldtålig av alla de smarta modellerna visade sig nämligen Samsung Galaxy S II, som klarade sig ända ner till minus 35 grader innan den lade av. Det var också den enda smartphone som enligt VTT fungerade precis som vanligt vid minus 30 grader.

Nu är det ju förstås lite skillnad på vad tillverkarna faktiskt lovat. Enligt Apple ska deras populära Iphone endast klara förhållanden från nollstrecket och upp till 35 plusgrader. Att utsätta den för hård nordisk vinter är något användaren gör på egen risk. Om telefonen går sönder tar Apple inget ansvar för detta och köldskador omfattas heller inte av garantin.

HTC och Nokia nämner inga direkta riktlinjer för idealisk temperatur, medan Samsung de facto garanterar att företagets mobiler ska fungera i allt från 38 grader plus till 20 grader minus.

KÖLDLISTAN

Iphone 4S (-10)

Nokia C6-01 (-15)

Iphone 4 (-20)

Nokia C5-03 (-20)

Nokia E7 (-20)

Nokia N8 (-20)

Nokia N9 (-20)

HTC Evo 3d (-20) ref. ex.

Nokia 700 (-25)

Nokia C5-00 (-25)

Samsung Galaxy S Plus (-25)

Samsung Gio (-30)

Samsung Mini (-30)

Nokia C2-02 (-35)

Samsung Xcover (-35) ref. ex.

Samsung Galaxy S II (-35)

Nokia C1-01 (-40)

Nokia E65 (-40) ref. ex.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.