Så påverkar distansarbete it-säkerheten

Säkerhet Endast fem procent av företagen använder sig av alla rekommenderade säkerhetsåtgärder vid distansarbete enligt säkerhetsföretaget Check Point.

Så påverkar distansarbete it-säkerheten

De senaste åren har antalet anställda som arbetar på distans skjutit i höjden. Men hur har det påverkat vilka åtgärder företagen vidtar för att säkerställa en hög it-säkerhet?

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

It-säkerhetsföretaget Check Point Technologies bestämde sig för att ta reda på just detta och har genomfört en undersökning med 1200 tillfrågade experter på it-säkerhet. Enligt Check Point har cyberattackerna blivit allt mer avancerade under senare tid och under 2021 ökade antalet attacker mot företagsnätverk med 50 procent.

Få använder alla rekommenderade åtgärder

Undersökningen visar på brister i säkerheten vid distansarbete, där 70 procent av de tillfrågade organisationerna tillåter åtkomst till företagsapplikationer från privata enheter. Endast fem procent av de som tillfrågats berättar att man använder samtliga rekommenderade säkerhetsåtgärder vid distansarbete.

– Samtidigt som många företag har anammat de nya hybrid- och distansarbetsmodellerna har de inte antagit alla de kritiska lösningar som behövs för att säkra sina distansarbetare, säger Jonas Bruzelius, Sverigechef på Check Point Software.

Bristfälligt skydd mot ransomware

Av undersökningen framgår också att skyddet mot så kallad ransomware är bristfälligt. 26 procent av de som tillfrågats saknar en lösning som automatiskt blockerar ransomware-attacker.

Mobila enheter utgör ytterligare en akilleshäl. Endast tolv procent av de organisationer som tillåter åtkomst från mobila enheter använder sig av en säkerhetslösning för detta ändamål.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.