Det är nu ett par veckor sedan som PTS auktion för de 5g-viktiga spektrumet i 3,5 GHz- samt 2,3 GHz-bandet skulle påbörjats. Men de nya säkerhetskrav som gäller för spektrumspekulanter har lett till att istället för auktionsstart – har det hela hamnat i domstol.
Så påverkas operatörerna av att 5g-auktionen skjuts upp
5g Osäkerhet och besvikelse. Att PTS valt att skjuta upp den viktiga 5g-auktionen på obestämd tid är olyckligt. Men hur påverkar det operatörerna? Telekom idag har kollat med Telia, Tele2, Telenor och Tre.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Detta för att myndigheten när man avslöjade vilka aktörer som godkänts för att få lägga bud i auktionen, även gick ut och explicit förbjud de som ville vara med att använda sig av utrustning från kinesiska Huawei och ZTE. Förbudet har i sin tur gjort att Huawei valt att överklaga PTS beslut till förvaltningsrätten.
Men vad betyder det för operatörerna? Telekom idag gjorde en snabbkoll för att se hur de påverkas av beslutet – och om det innebär att 5g-strategin spårar ur.
Av de fyra stora operatörerna som godkänts för auktionen har Telia, Telenor och Tre svarat. Tele2 har i skrivande stund inte velat medverka.
Jimmy Ahlstrand, chef Corporate Affairs på Telenor Sverige
Vad innebär det för Telenor att PTS frekvensauktion skjutits upp?
– Generellt så medför detta en viss osäkerhet i planeringen, men samtidigt är vi så förberedda som vi kan vara för att kunna börja rulla ut 5G på bredare front när väl auktionen genomförs och utfallet från den är klart. Att auktionen skjuts upp är förstås beklagligt, men samtidigt var beslutet det enda rimliga i detta läge. Vi i branschen förväntas investera miljarder i den kommande 5G-utbyggnaden och då är det viktigt för alla inblandade att få så tydliga förutsättningar som möjligt, inte minst för att kunna göra en rimlig värdering av de frekvenser som står till buds.
Hur lång fördröjning klarar ni innan ni måste börja göra om er strategi/planering för 5g-utrullningen?
– Vi vill inte föregå de rättsliga prövningarna eller spekulera i när eller hur den bredare utrullningen kan komma att ske med anledning av dessa. Det viktiga nu är att få klarhet i vilka villkor som gäller framåt. Tills vidare står vår grundläggande strategi och plan för den nationella utrullningen fast, där vi siktar på att sjösätta 5G först i storstäder följt av resterande delar av landet med ambitionen att täcka 99 procent av Sveriges befolkning år 2023.
Per Stigenberg, chef för teknisk utveckling på Tre
Vad innebär det för Tre att PTS frekvensauktion skjutits upp?
– Vi vill komma igång med auktionen så snart som möjligt, men vi behöver veta vad som gäller, så att vi har rätt förutsättningar att gå in i auktionen.
Hur lång fördröjning klarar ni innan ni måste börja göra om er strategi/planering för 5g-utrullningen?
– Vi har en tydlig plan hur vi ska bygga 5G utefter de diskussioner som skett under det senaste året. När nu förutsättningarna ändras kommer vi behöva justera hur vi bygger 5G. Oavsett så kommer våra kunder att ha tillgång till bra 5G, men beroende på hur auktionsvillkoren ser ut så kan de ske en fördröjning.
Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia
Vad innebär det för Telia att PTS frekvensauktion skjutits upp?
– Vi är naturligtvis besvikna över att 5G auktionen försenas ytterligare, det är angeläget att auktionen genomförs snarast så att den digitala utvecklingen i Sverige kan fortsätta. Vi hoppas nu på en så snabb hantering som möjligt i Kammarrätten av PTS överklagan.
Det har varit en lång process för att komma igång med auktionen. Vi ligger redan efter i Sverige och förseningen riskerar att skada hela den digitala utvecklingen. Särskilt nu när vi är mitt inne i en pandemi är 5G utbyggnad oerhört viktig för samhället. Är det något den här hemska tiden har visat så är det hur viktiga våra nät och digitala förmåga är för både människor, sjukhusen, ekonomin och hela samhället. 5G innebär att vi kan minska avstånden i vården och jobba effektivare. Fortfarande 2021 finns det människor i Sverige som står utan modern digital uppkoppling, även det går att lösa med ny utbyggd teknik. Vi kan effektivisera transporter och bidra till en mer konkurrenskraftig svensk industri. Vi kommer också att få se helt nya fantastiska innovationer som vi idag inte ens kan föreställa oss.
Hur lång fördröjning klarar ni innan ni måste börja göra om er strategi/planering för 5g-utrullningen?
– Vi kan bygga ändå, men den riktigt stora kapacitetsökningen kan vi inte åstadkomma i dagens 700-band. Det är särskilt viktigt för den fortsatta utbyggnaden i städer och andra tätbebyggda områden samt för att kunna möta behovet från viktiga samhällssektorer som industrin och vården, där vi med de högre frekvensbanden kan bygga helt lokala, dedikerade 5G-nät för t.ex. fabriker eller sjukhus. Frekvenserna är en förutsättning, därför måste auktionen köras nu, så att vi kan ta tillvara på alla de här nya möjligheterna.