Så planerar Telia sitt nästa 5g-steg

5g Partnerskap med Ericsson och Nokia, ytterligare 5g-städer i Sverige – och första näten i Danmark. Nu har Telia avslöjat hur de kommer fortsätta sin resa med nästa generationens mobilnät.

Så planerar Telia sitt nästa 5g-steg

Det var i somras som Telia på allvar slog på 5g-trumman. Förvisso hade företaget redan lanserat i Finland, men nu började man på hemmaplan i Stockholm och menade att den fortsätta utbyggnaden skulle accelereras. Nu, efter att PTS godkänt operatören för auktionen av spektrum senare i höst – så meddelar Telia hur man kommer gå vidare.

Till att börja med säger de att de ingått strategiska partnerskap med Ericsson och Nokia. Det förstnämnda för att ge 5g till svenska och estniska kunder och det senare för kunder i övriga Norden och Baltikum.
– Våra nät har aldrig varit viktigare än nu och de utgör själva grunden för en framgångsrik digital ekonomi. Nokia är huvudleverantör av 5G core på samtliga våra marknader och av radionätsteknik i Finland. Vårt nära samarbete med Nokia har en lång historia, särskilt i Finland, och jag ser fram emot att fortsätta detta partnerskap för att leverera det bästa nätet för våra kunder, säger Allison Kirkby, vd och koncernchef för Telia Company.

Stor uppgradering i Sverige

I Sverige är det det Ericsson som kommer leverera radionätstekniken till basstationerna och 10 000 sajter ska uppgraderas. Det innebär att inom kort kommer flera städer få tillgång till 5g-nät.
– Vi gör nu en storsatsning på 5G över hela Sverige, från Luleå i norr till Malmö i söder. En satsning som stärker landets digitala infrastruktur och som är en viktig förutsättning för en hållbar omstart och fortsatt digital utveckling med fokus på mer innovation och möjligheter för både samhälle och människor, berättar Anders Olsson, VD för Telia Sverige.

Så vilka städer står då näst på tur? Jo, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Luleå, Lund, Malmö, Sundsvall, Umeå och Östersund. Därtill kommer täckningen i Eskilstuna, Karlstad, Linköping, Norrköping, Stockholmsområdet, Uppsala, Västerås, Växjö,
samt Örebro förbättras.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.