Så ser du batterihälsan på din Iphone – och om den ”strypts”

mobil I fjol uppdagades det att Apple gör sina äldre Iphones långsammare.
En nödvändighet enligt företaget – men ilskan kring tilltaget var stor.
Nu finns det dock ett sätt att se huruvida just din mobil strypts.

Så ser du batterihälsan på din Iphone – och om den ”strypts”

Det var i december som teknikjätten Apple kröp till korset och erkände att man nedgraderar hastigheten på äldre Iphones. Vreden från konsumenterna lät inte vänta på sig, och företaget anklagades för att ha försämrat gamla mobiler för att på så sätt ”tvinga” folk att köpa nya.

Apple svarade med att säga att det bakomliggande skälet är att ett sämre batteri korresponderar med högre kraschrisk. Och därför, enbart för att ge en bättre användarupplevelse, hade man strypt kapaciteten.

Synligt efter uppdateringen

Men hur vet man om man har drabbats? Jo, i senaste mjukvaruppdateringen ios 11.3 så har menyn batterihälsa lanserats. Här kan man hitta den kritiska informationen om hur långt liv din telefon har kvar. Här kan man även förhindra att mobilen stryps på grund av vacklande batterihälsa.

I sektionen får man först en lite information om att batteriet är en förbrukningskomponent, samt en länk till tillverkarens hemsida där man får mer information samt tips till hur man tar hand om sitt batteri på bästa sätt.

Under denna får man se maximal kapacitet på batteriet. Den procentsiffran är ett mått på batterikapaciteten i förhållande till när det var nytt. Därefter får man se om batteriet har stöd för toppbelastning.

Vid kontroll av en 1,5 år gammal Iphone 7 framgick det att 84 procent av maxkapaciteten återstod. Här visar det sig att det är otroligt stor skillnad mellan enskilda enheter. Online finns det publicerade resultat som spänner från femprocentig minskning på tre år – till över 20 procent på samma tid (Iphone 6/6S).

Dessa modeller kan strypas

Men hur ska man veta om telefonen fått strypt prestanda? Jo, enligt Apple är mjukvaran ”performance management” avstängd, men den drar igång om det är så att mobilen kraschar eller stängs av oförklarligt. Detta gäller för modellerna Iphone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, 7, 7 Plus samt SE. De senaste, Iphone 8, 8 Plus samt X har en annan design.

Du kan stänga av prestanda-övervakaren, men enligt Apple ökar det riskerna för ytterligare kraschar – och varje gång kommer systemet hoppa in när telefonen startas om. Redan vid 80 procents maxkapacitet kommer sidan för batterihälsa att rekommendera ett batteribyte.

Då har man valet, antingen får man leva med en något långsammare lur, byta batteri – eller investera i nytt.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.