Så ska flyg-wifi få upp farten

4G Att försöka surfa på flyget kan få den tålmodigaste att bryta ihop. Men en kombination uppkoppling via satellit och markbunden 4g ska förhoppningsvis ge bättre kräm i linan framöver.

Så ska flyg-wifi få upp farten
Inmarsat

Det är Inmarsat och Deutsche Telekom som slår sina påsar ihop för att bygga ett gemensamt bredbandsnät för den europeiska flygtrafiken. Nätet ska kombinerar satellit-kommunikation med omkring 300 basstationer för 4g som har sina antenner riktade uppåt. Tanken är att planens uppkoppling ska ske via satellit under start och landning men när man når drygt 3 000 meters höjd görs en automatsik överkoppling till basstationerna på marken.

Normal har en lte-basstation en räckvidd på maximalt 10 kilometer vilket skulle medföra att de planerade sajterna i det nya nätet skulle ge väldigt begränsad täckning, men här har man skruvat på tekniken och fått upp räckvidden till 80 kilometer.

Lufthansa är det första flygbolag som bestämt sig för att använda det nya nätet och de kommer vara med och testa fram lösningen med start under 2017.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.