Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Så vill Google göra lösenord onödiga

Appar Lösenordsinloggning är en plåga för många, men i brist på bra alternativ är det ändå en nödvändighet. Nu har Google en plan för att ersätta det uråldriga säkerhetssystemet, i alla fall för Androidanvändare.

Inloggning med användarnamn och lösenord är lika gammalt som internet, men även en stor huvudvärk för många användare. I takt med att antalet tjänster på nätet har ökat har även irritationen över att bli tvungen att hålla ordning på alla inloggningar och lösenord vuxit. Problemet är att det hittills inte funnits några rimliga alternativ som kan ersätta det gamla säkerhetssystemet.

Men nu tror sig Google ha hittat ett sätt att ersätta lösenordsinloggningen. Under Google I/O förra veckan presenterade företaget ett tillitssystem som använder datapunkter för att säkerställa att det är rätt person som använder enheten.

Tillitssystemet förlitar sig på datapunkter som samlas in i bakgrunden på enheten. Det kan till exempel handla om lokalisering, ansiktsigenkänning och skrivmönster. Datapunkterna vägs sedan samman till ett poängsystem som appar sedan kan använda för autentisering via ett API. Vissa appar kan kräva en högre tillitspoäng än andra. Till exempel kan en bankapp kräva en högre tillitspoäng än ett spel.

– Vi har telefoner och de har en massa sensorer inbyggda. Varför kan de bara inte förstå vem jag är, så jag inte behöver ett lösenord, säger Dan Kaufman, chef för ATAP på Google, under sin presentation.

Problemet är att tillitssystemet endast kan användas med enheter som har dessa typer av sensorer inbyggda, i huvudsak mobiltelefoner och surfplattor. Dessutom kommer Google så klart lansera systemet endast för sitt eget mobiloperativsystem Android.

Under de kommande veckorna kommer systemet testas av flera ”väldigt stora” finansinstitut och testerna kommer vara avgörande för tillitssystemets framtid. Om allt går bra räknar Google med att kunna lansera sitt Trust API till Androidutvecklare i slutet av 2016.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter