Så ska Nokias kontor bli mer flexibla

Hybridkontoret Företag världen runt offentliggör nu sina planer för framtidens arbete. Telekomjätten Nokia har från 2022 upp till tre dagars distansarbete per vecka – och man tänker om kring kontorsytorna.

Så ska Nokias kontor bli mer flexibla

Under resten av 2021 kommer Nokias omkring 90 000 anställda att fortsätta jobba hemifrån.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Pandemin tvingade organisationer att förändras. Teknik gav människor verktygen att innovera. I många fall har resultaten varit för bra för att gå tillbaka till det gamla sättet att göra saker, säger Pekka Lundmark, vd och koncernchef för Nokia.

Omkring 26 000 av de anställda på telekomjätten har under pandemin varit med i en intern undersökning för att hjälpa ledningen att fatta beslut om hur Nokia ska arbeta för att vara så effektiva så möjligt i framtiden.

I undersökningen svarade 91 procent att ”de har behållit eller ökat sin produktivitet under sin tid hemifrån”. De anställda vill gärna jobba ungefär halva veckan på distans och resten av tiden på kontoret för att ha kvar kontakten med kollegorna.

När Nokias ledning nu presenterar vägen framåt har man lyssnat på de anställdas erfarenheter:

  • De anställda får flexibilitet att arbeta upp till tre dagar i veckan på distans.
  • De får ökat stöd för att flexa.
  • De får bättre verktyg för ett helt virtuellt arbete.

Dessutom kommer den finska jätten att tänka om kring sina kontorsytor.

Kontoren blir en plats för samarbete och möten, där omkring 70 procent av ytorna kommer att användas för detta. Tre kontor har redan gjorts om enligt denna inriktning – Dallas, Singapore och Budapest – och många fler ska vara redo innan 2022 startar.

Det kommer fortfarande att finnas platser för fokuserat arbete – men denna typ av arbete kan med fördel utföras hemifrån.

Under hösten ska Nokia utveckla en smart kontorslösning så att medarbetare kan boka arbetsytor, kontorsutrustning med mera.

Eftersom Nokia har personal i 130 länder så tar man höjd för att en del av dessa anpassningar kommer att ske i olika takt och att allt kanske inte passar överallt.

– Vissa människor väljer att arbeta mer hemifrån, andra väljer främst att arbeta på kontor som är omarbetade för att erbjuda fler samarbetsplatser, och på andra ställen kommer vi att säkra rätt faciliteter när det behövs. Detta kommer att bli en land-för-land-process och vi kommer att utveckla planera allt eftersom vi lär oss, säger Pekka Lundmark i ett pressmeddelande.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.