Så ska PTS bekämpa telefonbedrägerier

säkerhet Nu tar Post- och telestyrelsen fram en vägledning för att komma till bukt med telefonbedrägerier. Vägledningen riktar sig mot operatörer som tar emot internationell trafik och förväntas bli klar i november.

Så ska PTS bekämpa telefonbedrägerier

Telefonbedrägerier har blivit allt vanligare i Sverige – speciellt metoden spoofing. Spoofing innebär att bedragaren förfalskar sitt telefonnummer så att det ser ut som att samtalet kommer från någon annan än det faktiskt gör.

Därför tar nu PTS, i dialog med operatörer och Telekområdgivarna, fram en vägledning som ska blockera samtal från utlandet som genom att presentera ett falskt nummer utger sig att komma från en svensk avsändare.

– Vägledningen är ett efterlängtat stöd. Vårt samarbete med operatörer och Telekområdgivarna i de här viktiga frågorna stärker förutsättningarna för att minska telefonbedrägerier i framtiden, säger Susanne Chennell, handläggare på Post- och telestyrelsen, i ett pressmeddelande.

”Polisanmäl misstankar om brott”

PTS listar tre viktiga åtgärder för hur du kan skydda dig mot telefonbedrägerier.

  • Var uppmärksam på nummer du inte känner igen. Om du inte känner igen numret – överväg att inte svara. Lägg på om du är osäker.
  • Lämna aldrig ut känslig information. Dela aldrig lösenord, kortuppgifter eller personuppgifter.
  • Polisanmäl misstankar om brott. Om du misstänker att du har utsatts för ett bedrägeriförsök, kontakta omedelbart din bank och gör en polisanmälan. Det är viktigt att bedrägerier rapporteras för att förhindra att fler offer drabbas.

Vägledningen har skickats på remiss till berörda aktörer och förväntas börja gälla från och med nästa år. Genom det här initiativet kommer operatörerna kunna förhindra en stor del av de bedrägeriförsök som görs via telefon idag.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.