När Henrik Gavelli tog steget över till Redpill Linpro för ganska exakt tio år sedan hade bolaget en omsättning på 200 miljoner och en ganska låg vinst. När han nu firar sju år som vd kan bolaget summera ett 2023 som innebar 800 miljoner i omsättning och 100 miljoner i vinst.
– Vi ökar vår omsättning med 15 procent, och antalet anställda med 20 procent. Resultatet är ett kvitto på att vi gör mycket rätt.
Striden mellan proprietär och öppen källkod är inte tydlig som för ett decennium sedan enligt vd:n.
– IBM har köpt Redhat, Salesforce har köpt Mulesoft, Microsoft har köpt Github och så vidare. Teknikjättarna tillhör numera de största bidragsgivarna till open source-världen.
Samtidigt har open source-communityt gjort väldigt stora avtryck i den breda teknikutvecklingen.
– Container-tekniken hade aldrig kommit till om det inte vore för open source, detsamma gäller för de flesta nya tekniksprång.
– Men vi är numera ett helt teknik-agnostiskt bolag. Valet av open eller closed source faller på vad som ger bäst affärsnytta för kund och ett hållbart företagande
Redpill Linpro kommer från att ha haft tre stora fokusområden med API/Integration, DevOPS och Cloud men har de senaste åren breddat verksamheten.
– Våra anställda har en otroligt djup teknisk kompetens, och för att möta behov av team-leveranser och större projekt levererar vi numera alla kompetenser som behövs för att realisera ett större initiativ hos kunden.
Henrik Gavelli ser den djupa tekniska kompetensen som en delförklaring till det senaste årets succé.
– Vi är ett bolag med teknik-entusiaster som är sprungna ur open source-världen. Många bolag har de senaste åren gått från att jobba med verksamhetsfrågor till att jobba med it. Vi går åt andra hållet. Vår tekniknördiga kompetens har blivit verksamhetskritisk.
Just bakgrunden som open source-experter är en annan del av framgången.
– Det finns en vana att dela med sig av sin kunskap och att lära av varandra. Vi har faktiskt fått flera nya kunder och affärer just genom olika open source-forum på nätet. Nörd till nörd är den bästa marknadsföringen man kan få, säger han med ett skratt.
En annan av framgångsfaktorerna tror vd:n är själva bolagsstrukturen. Redpill Linpro är uppbyggt av många små bolag.
– Det funkar bra för oss och gör att vi kan reagera snabbare på förändringar i omvärlden. Alla konsulter är väldigt engagerade i sina respektive bolag, samtidigt som vi förstås samarbetar mycket.
Nyligen startade Redpill Linpro sitt andra bolag i Norge, med inriktning på it-management och utveckling. Kontoret ligger i Trondheim. Dessutom startar Redpill Linpro fyra nya bolag i Sverige. Bland annat med inriktning på it-säkerhet.
– Vi ser hur säkerhet blir viktigare och viktigare för våra kunder. Både i privat och offentlig sektor. Jag tror att det här är en satsning som ligger helt rätt i tiden och att det är ett område där vi har mycket att tillföra.
Ett annat affärsområde som bolaget satsat mycket på de senaste åren är digital workplace. Bolagets lösning testades bland annat i den uppmärksammade Esam-rapporten.
– Esam-rapporten lyfte på två stora stenar. Dels förstås frågan om amerikanska moln. Men den andra viktiga aspekten är att en väldigt stor del av myndigheterna har sin kommunikationsplattform från en och samma produktleverantör.
– Innan Esam-rapporten var det ingen som reflekterade över inlåsningseffekter och sådana saker. Det är nog den största behållningen med rapporten.
Redpill Linpro ser ett stort intresse för sina lösningar i offentlig sektor. Men myndigheterna har dock blivit lite mer försiktiga efter förra sommarens advekansbelsut.
– Vi är tillbaka i att det ganska tydligt är två läger. De som bara väntar på att kunna använda Teams och de som vill ha lösningar med säkrare lokal förankring.
Henrik Gavelli vill se betydligt offensivare satsningar på open source i offentlig sektor.
– Den offentliga sektorn i sin helhet bygger ju på flera regelverk som är unika för Sverige. Med open source får du alla möjligheter att bygga unika lokala tillämpningar som passar för svenska myndigheter och kommuner.
– Synergierna som kan uppstå om en kommun bygger en kärnprodukt som en annan kommun sedan anpassar för sin verksamhet är ju jättestora. Jag skulle vilja se ett statligt initiativ för mer open source i den offentliga förvaltningen precis som man gjort i Tyskland och Frankrike.