Så ska Sitenna snabba på 5g-utbyggnaden

Mobilnät En slags marknadsplats för basstationer där fastighetsägare, operatörer och mastbolag ska mötas. Sitenna hoppas att deras idé ska göra att flaskhalsarna i infrastrukturutbyggnad ska försvinna.

Så ska Sitenna snabba på 5g-utbyggnaden

I många länder innebär 5g-utrullningen att man måste få till massvis med nya basstationer för att få till en habil täckning. Dock är det inte så lätt alla gånger. Operatörer som vill fylla ut ett blankt område på kartan behöver utöver att få till ett avtal om att använda marken – även se till att det finns el- samt fiber draget.

För att underlätta har företaget Sitenna etablerat en tjänst med vilken de hoppas att hela infrastrukturarbetet ska gå snabbare. Det man gjort är att se till att få till en marknadsplats där fastighetsägare lätt kan se om de har en attraktiv fastighet. Något som innebär att de då får upp ögonen för eventuellt mastbygge. Å andra sidan så ger tjänsten operatörer möjligheten att se vilka fastighetsägare som är intresserade av att arrendera ut sin mark. Därtill så har de fixat så att det hela går att lösa med digitala kontrakt.

Redan 65 000 fastigheter

Sitenna är i grunden brittisk och på öarna finns cirka 65 000 fastigheter samt runt 15 procent av alla antenner på plattformen. Man har även inlett två pilotprogram, ett med Vodafone samt ett med mastbolaget Cornerstone – och hoppas få fler på plats snart.

Utöver att vara en slags anslagstavla och marknadsplats har Sitenna även lanserat en slags B2B SaaS-modell. För operatörer innebär det att det är ett verktyg för att hitta och hantera en ny antenn.

I dagsläget är Sitenna begränsat till de brittiska öarna, men man ämnar gå in på den amerikanska marknaden i början av 2022. Om de lyckas där lär ytterligare marknader följa.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.