Så snabbt ökar antalet 5g-abonnemang

5g Global Data förutspår att 5g kommer att stå för hälften av alla mobilabonnemang globalt sett 2027. Men det finns utmaningar när det gäller att övertyga massmarknaden om teknikens fördelar.

Så snabbt ökar antalet 5g-abonnemang

Analysföretaget Global Data har tittat närmare på marknaden för mobila 5g-abonnemang och drar slutsatsen att antalet abonnemang kommer att öka från dagens 1,7 miljarder till 5,5 miljarder år 2027. Det innebär i sådana fall att 48 procent av alla mobilabonnemang kommer att vara 5g.

Enligt rapporten ”5G – Thematic Report” är USA ledande när det gäller 5g-tillväxten. Man väntas gå från en 5g-penetration på 53 procent till 162 procent om fyra år. Motsvarande siffror på den kinesiska marknaden är 86 procent respektive 154 procent.

Europa har hamnat på efterkälken – här väntas 5g-penetrationen gå från dagens 15 procent till 88 procent om fyra år.

Men det finns fortfarande utmaningar för 5g-tekniken enligt Global Data. Framförallt behövs det usecases som kan övertyga massmarknaden om teknikens fördelar.

– 5g har ännu inte tagit fart så som många nätoperatörer hade hoppats, och tekniken behöver fortfarande ett starkt usecase riktat till konsumenter utöver fwa-uppkoppling. Operatörerna kommer att fortsätta att leta efter lockande användningsområden. Molnspel, augmented reality (ar) och virtuell verklighet (vr) är bland de områden som sannolikt kommer att utforskas för att skapa nya möjligheter, säger Laura Petrone, analytiker på Global Data.

Företagsmarknaden har dock en mer välvillig inställning till 5g-tekniken enligt Global Data, särskilt i de regioner där operatörerna har kommit långt med att bygga 5g stand alone-nätverk, vilket innebär fördelar bland annat i form av lägre fördröjning och högre hastigheter.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.