Så stjäl mobilhackare dina pengar

Mängden skadlig kod för mobila enheter växer stadigt och motivet är många gånger att komma åt dina pengar. Banktrojaner är den senaste trenden men favoriten bland hackarna är en gammal bekant.

Mobilen har en stor fördel som mål för hackerattacker, den har en direkt koppling till din plånbok i form av räkningen från din operatör. Det har skurkarna vetat länge och det enklaste sättet att få ner de långa fingrarna i syltburken är att få telefonen att skicka sms till dyra betalnummer i något obskyrt land långt borta. Metoden har används i många år och är fortfarande det populäraste sättet att försöka blåsa mobilanvändare på pengar. Såväl de sms som skickas ut från telefonen och de bekräftelser som kommer in ser hackaren till att dölja.

– Den skadliga kod som används blir dessutom allt mer sofistikerad, så du som användare märker oftast inte att din mobil blivit smittad förrän det är dags att betala räkningen, säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på F-Secure.

Android mest utsatt

Merparten av den skadliga koden skrivs numera för telefoner med Android som operativsystem, under sista kvartalet förra året upptäckte F-Secure 96 nya familjer av skadlig kod för Android, en fördubbling i förhållande till kvartalet före.

Allt fler försök att stjäla pengar riktar enligt säkerhetsföretaget också in sig på bankernas mobila kommunikation. Under de senaste månaderna har det dykt upp flera nya trojaner som försöker använda sig av den information bankerna skickar ut till sina kunders mobiler och i en uppmärksammad attack i slutet av förra året kom hackare över 390 miljoner kronor från 30 000 olika europeiska bankkonton.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.