Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Så surfade och ringde svenskarna 2019

Mobilabonnemang Datarekord, mer jämlikt – men ingen Greta-effekt. Under 2019 så har vi mobilsurfar mer än någonsin. Det framgår i Telenors årliga sammanställning.

Så surfade och ringde svenskarna 2019

 

Andres Suazo, nätexpert på Telenor.

Så surfade svenskarna 2019

De kommuner som surfat mest 2019 (% över rikssnittet, per användare)

ÖCKERÖ + 63%
TIERP + 54 %
LINDESBERG +45 %
HALLSBERG + 43 %
EMMABODA +42 %

De kommuner som surfat minst 2019 (% under rikssnittet, per användare)

UMEÅ -43%
LULEÅ -42 %
AVESTA -38 %
HAMMARÖ -37 %
LUND -35 %

De län som surfat mest 2019 (% över rikssnittet, per användare)

JÄMTLAND +26%
ÖREBRO +20%
BLEKINGE +17%
JÖNKÖPING +10%
SÖDERMANLAND +9%

De län som surfat minst 2019 (% under rikssnittet, per användare)

GOTLAND -27%
VÄSTERBOTTEN -25%
NORRBOTTEN -20%
GÄVLEBORG -9%
KRONOBERG -8%

De län som ökat mobilsurfen mest 2019 (% per användare)

VÄSTERBOTTEN +46,3%
ÖREBRO +43,1%
NORRBOTTEN +40,2%
KALMAR +38,0%
UPPSALA +36,8%

De kommuner som ökat mobilsurfen mest 2019 (% per användare)

VINDELN +257%
ÄLVSBYN +178%
NORDMALING +145%
NYKVARN +139%
VALDEMARSVIK +131%

Årets julklapp var en mobillåda, en symbol i tiden över att vi använder våra telefoner för mycket. Och tittar man på Telenors årskrönika är det lätt att förstå. Operatören skriver att nya surfrekord satts över hela landet och att under 2019 har vi ökat vårt surfande med i snitt 34 procent.
– Att årets julklapp blev en mobillåda visar hur polariserad och även ängslig diskussionen kring skärmtid blivit på senare tid. Samtidigt är det tydligt att mobiltelefonen blivit en allt viktigare del av våra liv. Att surfvolymen ökar drivs inte i första hand av tiden framför skärmen, utan att det vi gör online kräver mer data. Denna utveckling kommer att fortsätta, och där är utrullningen av 5g en viktig pusselbit för att möta framtidens krav på högre kapacitet och snabbare surf via mobilen, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor.

Men att vi surfar mer är inte den enda insikten i rapporten. Statistiken visar att även om det fortfarande män är de som surfar mest, så var kvinnor och personer över 50 de som ökade sitt snitt mest.
– Att äldre surfar mer och mer är en tydlig trend som håller i sig. Surfvanorna förändras och i samband med att mer innehåll görs tillgängligt på nya, intuitiva sätt börjar grupper som tidigare surfat mindre än genomsnittet komma ikapp de mer traditionella storanvändarna, säger Andres Suazo.

Telenors årskrönika visar även att landets mest pratglada bor i Botkyrka där antalet samtal nästan var dubbelt så högt som rikssnittet. Och de som är minst roade av att ringa andra är folk i Storuman och Nordmaling.

Melodifestivalen lockar till surf

Årets toppar när det kommer till mobilsurfande var under februari där Melodifestivalens fyra deltävlingar stack ut som praktexempel på när svenskar sitter och surfar.
Något som däremot går stick i stäv med samhällsklimatet är att statistiken avslöjar att det inte alls har blivit någon Greta-effekt när det kommer till utlandssurfande – snarare tvärtom. Antalet som surfar utomlands ökade och den totala roamingen stack i väg med hela 30 procent…

Men årskrönikan innehåller inte bara statistik. Andreas Suazo har även gjort några spaningar inför det kommande året. Så vad tror nätexperten kommer att ske 2020?
– Sverige gör sig redo för den största förändringen i mobilnäten sedan utbyggnaden av 4g. Telenor ska bygga ett rikstäckande 5g-nät som när det är fullt utbyggt ska täcka 99,9 procent av Sveriges befolkning och 90 procent av landets yta. Ambitionen är att ge de första kunderna tillgång till 5g under 2020.

Mer fokus på vad vi gör med mobilen

Därtill tror han att vi kommer att få se en vändning i debatten. Att vi istället för att stigmatisera mobilanvändandet – börjar fokusera på vad vi använder våra telefoner till
– Under 2019 handlade diskussionen mest om hur mycket tid vi ägnar åt våra skärmar.Min förhoppning är att vi under 2020 istället kan prata mer om hur vi använder våra skärmar. Först då kan vi bejaka fördelarna samtidigt som vi belyser det som är verkliga problem.
Och slutligen tror han att det finns en möjlighet att sommarens fotbolls EM kan generera ett nytt rekord.
– När Sverige under förra årets värmebölja gick till kvartsfinal i fotbolls-VM rusade mobilsurfen.Det är alltid svårt att sia om framtiden, men om landslaget lyckas pricka formen igen, och vi får en sommar med bra väder och mycket folk i rörelse – så tror jag att vi kan se ny en ny historisk surftopp i juni/jul, säger Andres Suazo.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter