Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Så tänker Tre kring återkomsten till kontoret

Hybridkontoret Alla stora bolag sitter nu och funderar på hur och var de anställda kommer att utföra sitt arbete efter pandemin. Hybridkontoret är på allas läppar – men Tres HR-direktör Cecilia Eriksson förväntar sig en tid av justeringar.

Så tänker Tre kring återkomsten till kontoret

Majoriteten av de anställda på Tre jobbar hemma, men vissa yrkesgrupper är på kontoret. Bland annat de som har hand om nätdriften – och det är viktigt att de skyddas från sjukdom.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

– Vi har även identifierat vissa personalgrupper i verksamhetskritiska positioner, som både mår mycket bättre och presterar bättre när de är på kontoret, då tänker jag framförallt på personer som möter mycket kunder i telefon – kundtjänst och vissa säljteam. Vi har ibland bett dem att jobba hemma när smittläget har varit väldigt illa i samhället eller när vi har haft lokala utbrott i de här teamen. Nu är de inne på roterande schema vilket i stort
fungerar bra. När man sitter i telefon åtta timmar om dagen så vill man kunna fråga kollegor som sitter bredvid om tips och råd, och man kan enkelt få coachning. Och man får energi och puls av de som är omkring, vilket bidrar till både välmående och kundbemötandet, säger Cecilia Eriksson som är är HR-direktör på Tre, till Telekom idag.

Planerar för återgången

Nu sitter Tre och gör upp planen för den gradvisa återgången, och strategin är att släppa på bit för bit i ett försiktigt tempo. Det handlar dels om att visa respekt för det som Folkhälsomyndigheten och regeringen ber alla arbetsgivare om – men också om att riskminimera för verksamheten och undvika att hela team slås ut.

– Vi tänker att bland de första sakerna vi gör är att öppna upp mer liberalt för att ha möten på kontoret, om man har strategiska möten eller av mer affärskritisk natur, samt kreativa workshops eller typer av möten där mötesdeltagarna upplever att utfallet blir väsentligt bättre om man ses. Vi tänker prioritera in grupper som på grund av arbetets art eller samarbetsbehov behöver vara mer på kontoret, och att sedan ha roterande schema för resten av Treorna. Vi kommer att eskalera försiktigt pö om pö, så det blir ingen big bang-återkomst. Vi sitter och filar på detaljerna i det där nu, säger hon.

Enkät till medarbetarna

Cecilia känner att både företaget och de anställda har lärt sig tämligen mycket kring hur man jobbar och samarbetar på distans – och man har upplevt både för- och nackdelarna. Just nu har Tre en enkät ute där de frågar medarbetarna om hur de vill att arbetslivet ska se ut efter den här perioden. Hälften av de cirka tusen personer som sitter i Tre-huset vid Globen har deltagit och deras svar ska bli del i ett projekt där företaget formar hur man vill jobba senare.

– Vad händer sedan på andra sidan? Det är något som vi och givetvis alla andra företag funderar jättemycket på och diskuterar, säger hon.

Ledningsgruppen fattar beslutet

HR-direktören understryker dock att det inte handlar om ett majoritetsbeslut.

– Det är extremt värdefull input, men till syvende och sist så är det
ledningsgruppen som kommer att bestämma hur de vill att det ska fungera – vad som är bäst både för verksamheten, hur jobbet bäst utförs, men också om att vi fortsatt är väldigt måna om att vara en attraktiv arbetsgivare för nuvarande och framtida Treor, säger hon.

Cecilia berättar att Tre har starka medarbetar-scores och ligger högt på många listor som arbetsgivare, med många jobbansökningar och en stor attraktion till varumärket, och där vill man fortsätta vara.

– Men man måste också titta på vad det finns för långtidskonsekvenser av att jobba hemma och vilka sociala behov som människor har ur hälsosynpunkt. Jag upplever i dagsläget att många anställda vill komma in på kontoret. Många vill ha omväxlingen, kollegorna, pulsen – att göra innovationsarbete, ha diskussioner och få kreativa uppslag. Det upplever jag och många med mig att man gör bäst tillsammans ”live”. Men det är ett ”work in progress”, så det ska bli jättespännande att se var det landar någonstans, och det är nog många som sitter i samma tidsplan, säger hon.

Starka åsikter internt

Den stora makrotrenden ju går mot flexibilitet, men sedan är frågan i vilken takt man vill ta det och vilka företag som kommer att gå i bräschen. Hon konstaterar att det samtidigt finns en del starka åsikter när ämnet diskuteras internt.

– Jag upplever att de flesta man pratar med har en ganska sansad ton och balans kring hybridlösningar, men har också pratat med de båda extremerna i det här, som dels känner att kontorets roll inte finns längre – till personer som vill gå tillbaka till exakt så som det var innan corona och innan allt hemarbetet, säger hon.

Det finns de som ser stora risker med att man förlorar samarbete, innovation, kreativitet och det långsiktiga – som man inte ser i kortsiktig effektivitet, men där man på ett par års sikt kanske riskerar att uppleva brist på innovation och konkurrenskraft.

– Det kan handla om att man tappar samarbete och synergier mellan olika team – och Tre är ju ett väldigt värderings- och samarbetsedrivet bolag som har en extremt stark sammanhållning och företagskultur, och det är man ju också mån om att behålla. Så ifall det är något alternativ som är helt stängt för Tre så är det att köra ett kontorslöst alternativ. Vi kommer absolut att ha kvar kontoret, och jag är övertygad om att vi kommer att ha närvaro i 3Huset. Vi kommer nog inte gå in i att man kan ha hela landet eller världen som arbetsplats, utan vi kommer vilja kunna samlas. Sedan är ju frågan till vilken grad. Och det känns också riskabelt att bestämma detta nu redan innan man ser de långsiktiga effekterna, säger hon.

Sneglande konkurrenter skapar ny norm

Samtidigt tror Cecilia att vi bara har sett början på den mjukvara och de
samarbetsverktyg som gör distansarbetet smidigare, så det är svårt att fälla en profeti över exakt hur det kommer att se ut. Och givetvis kommer alla att snegla på hur andra bolag beter sig, för även inom det här området gäller det att ha koll på konkurrensen.

– Det kommer ju att växa fram någon slags ny normalnivå, men jag tror att det är viktigt för alla att man har en hypotes för hur man vill jobba och hur man vill göra det här. Men både företagsledning och alla anställda måste vara ödmjuka inför att det här kommer att behöva justeras . Alla kommer att behöva experimentera och tweaka med omfattning, verktyg, strukturer, och ratta på en massa parametrar för att få morgondagens arbetsliv så bra som det bara går. Och det kommer ju att växa fram en norm där man kommer att titta på vad andra har gjort, vad som fungerar bra, och vad som inte fungerar, säger Cecilia Eriksson.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!