Så tror experterna om framtidens digitala samarbete

Framtidens digitala samarbete Ai, vr, automatisering, avatarer, hologram och metaverse. Det kryllar av buzzwords när det kommer till collaboration men vilka av dagens ”flugor” kommer på riktigt att förändra det digitala samarbetet i grunden? Det och mycket annat svarar några av Sveriges främsta digitala experter på i tidningens artikelserie.

Så tror experterna om framtidens digitala samarbete

Under de senaste fem åren har det hänt mycket med det digitala samarbetet. Molntjänster används idag mycket mer för att samarbeta och dela information på distans, och det hybrida arbetssättet har blivit ett självklart inslag på många arbetsplatser. Men hur kommer det att se ut om fem år? Telekom idag har pratat med Sveriges främsta experter och tagit del av deras framtidsspaningar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Först ut var Ai-labbets Henrik Byström. Han tror att diskussionen om hemarbete kommer vara helt död, att företag kommer vara bättre på att förankra nya digitala verktyg i organsationen och att vi få kommer att se lätt-tillgängliga hologramtjänster och företag.

– Vi kan redan nu skriva i sten att utvecklingen av Ai kommer vara monumental. När du använder designer i Power Point eller använder Google maps tänker du inte på att det är en Ai-motor som driver de här processerna. Så här kommer det bli med väldigt många fler funktioner. Beräknings- och lagringskrafterna vi numera har i molntjänsterna bäddar för det här paradigmskiftet, men det är väldigt svårt att säga exakt vad för funktioner vi kommer att få se.

Sara Myrén som ansvarar för den digitala arbetsplatsen tror att vi genom mer erfarenhet och inkluderande möblering kommer vara betydligt bättre på hybridmöten om fem år.

–Det ska bli spännande med avatarerna som kommer i Teams under året. Det kommer säkert vara extremt populärt i början men sedan får vi se om utvecklingen blir bestående. Jag tror generellt att vi kommer få se folk bli ännu bättre på att använda saker som lättar upp möten och för att motverka ”Teams-trötthet”, exempelvis Games for work.

”Vr-teknologi på arbetsplatsen är överskattat”

Sofia Fiske på Diwo med ett förflutet på Microsoft kom med flera intressanta spaningar. Bland annat ar-teknologi kommer att bli standard på den moderna arbetsplatsen om tekniken kommer ner i pris.

–Jag tror att vi ”hypear” vissa trender och ibland tror att de ska falla på plats lite väl snabbt och enkelt. Jag tror att vr-teknologi på arbetsplatsen är överskattat, men tror däremot att ar-teknologi har en självklar plats på den framtida arbetsplatsen. Det kommer dock ske först när tekniken blir mer lätt-tillgänglig. Hårdvaran behöver bli smidigare och exempelvis väga mindre så att du han ha på dig exempelvis glasögon större delen av en arbetsdag. 

Elin Strindmark är ansvarig för smart arbetsliv på Telia. Hon tror att Ai-utvecklingen kommer ge oss mängder av nya verktyg. Dessutom önskar hon att utvecklingssidan blir bättre på att ta fram hjälpfunktioner.

–Det finns otroligt många funktioner i Office-paketet, Cisco, de olika växellösningarna och så vidare. Man kan efterfråga i princip vilken funktion som helst så kommer någon och påpekar ”jo men det där finns”. Däremot hoppas jag att utvecklingssidan blir bättre på är att få till guide och hjälpfunktioner. Det behöver bli enklare att hitta de nya funktionerna och tjänsterna som passar just mig och min bransch.

”Fler och fler tjänster kommer prata direkt med varandra”

Globalconnects vd Henrik Hammarström hoppas att vi kommer få se ett tydligare fokus på hållbarhet, säkerhet och stabilitet. Dessutom tror han att företag som lyckas landa rätt i sin mötesstrategi kommer att tjäna mycket på det.

–Det finns också en diskussion att ta kring när vi helt och hållet ska koppla bort människan. När vi helt ska sluta lösa frågor genom att träffas. Fler och fler tjänster och applikationer kommer börja prata direkt med varandra helt utan människans inblandning. Jag tror stenhårt på automatisering, robotisering och att ai kommer kunna lösa många av de frågor som människor idag löser.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.