Så tror svenskarna att framtidens arbetsplats ser ut

branschen Hur ser arbetsplatsen ut om tio år? Enligt majoriteten av svenskarna kommer allt fler att arbeta hemifrån – och ungefär hälften tror att det kommer att ta ut sin rätt på sociala sammanhang. Det framkommer i en ny Novus-undersökning på uppdrag av ISS.

Så tror svenskarna att framtidens arbetsplats ser ut

En ny Novus-undersökning på uppdrag av ISS har låtit svenskarna säga sitt om vad som är viktigt på framtidens arbetsplats. En klar majoritet, 76 procent, av svenskarna tror att vi kommer arbeta fler dagar hemifrån under de kommande tio åren jämfört med idag.

Karolina Mölldal, Head of Workplace Management på ISS, tycker att den mest intressanta slutsatsen av rapporten är de tydliga generationsskillnaderna.

– Yngre personer har en annan syn på hybridarbete jämfört med de äldre. Om företagets ledningsgrupp till majoriteten består av personer över 40 år så kan besluten angående hybridkontoren få konsekvenser som innebär att man tappar de yngre talangerna, säger Karolina och fortsätter:

– Ett talande exempel är att äldre prioriterar parkeringsplatser i anslutning till kontoret framför sociala mötesplatser på kontoret.

49 procent av de tillfrågade tror att medarbetarna kommer att bli mindre intresserade av sociala sammanhang och att relationen till chefen och kollegorna kommer att försämras med framtidens distansarbete. Att svenskarna ändå värderar hemmakontoret högt tror Karolina till stor del beror på möjligheterna att få ihop livspusslet.

– Och att man får större arbetsro men även att det både är dyrt och jobbigt att ta sig till kontoret, vilket gör att det inte är mödan värt. Den sociala gemenskap som man tappar med sina arbetskamrater tar man igen genom sitt professionella och privata nätverk med vänner och familj.   

Majoriteten av de tillfrågade önskar digitala lösningar som underlättar kommunikationen i arbetet. I ett pressmeddelande säger Andreas Thorling, vd på ISS Sverige, att de ser en stark framväxt av verktyg som är ai eller vr-baserade.

– Varannan svensk uppger att digitala lösningar kommer att vara viktigast på framtidens arbetsplats, och i takt med att de kommande årskullarna gör intåg i arbetslivet kan det vara relevant för företag att våga utforska det digitala arbetslivet för att locka till sig talanger.

Vad kan man göra för att undvika negativa effekter på företagskulturen? 

– Ett coachande ledarskap är absolut nödvändigt även om det tar mycket tid. Men även att få teamen att chatta mycket och jobba tillsammans digitalt. Gemensamma arbetsdagar på kontoret för avdelningar och teamet är också viktigt. Att man har gemensamma mål och hittar aktiviteter som alla i gruppen uppskattar, säger Karolina.

Om du skulle sia framtidens arbetsplats – hur tror du att den kommer se ut?

– Jag tror på att ta in det privata livet i arbetslokalerna, till exempel införa hunddagis, låta de anställda boka kontoret för privata fester eller föreningsmöten eller låta familjer följa med till gymmet på helgen. Dels utnyttjar man de tomma lokalerna bättre, dels ökar det lojaliteten, säger Karolina och fortsätter:

– Mötesrummen blir mindre eftersom sällan alla deltagare deltar på plats och kontoren kommer troligen att ha fler små arbetsrum för att möta det ökade behovet av telefon- och videomöten.

Rapporten finns att ta del av här.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.