Så vinner offentlig sektor på molnet

Offentlig sektor kan vinna på att flytta ut data i molnet. Det menar it-chefsgruppen vid Nordiska ministerrådet. I en ny rapport beskriver de hur ett Nordenomspännande samarbete skulle underlätta en omställning.

Riskerna och utmaningarna finns. Men vinsterna är för många för att ignoreras. Ungefär så kan man sammanfatta rapporten ”Nordic public sector cloud computing – a discussion,” som nyligen publicerats. I rapporten beskriver författarna hur ett samarbete mellan de nordiska länderna kan resultera i en ökad användning av datormoln i offentlig sektor.

Norden är redan en föregångsregion inom it och en ökad molnanvändning tros vara viktig för att upprätthålla denna spjutspets-status. Ökade krav på effektiv it-användning och snabbare och bättre service är två andra argument.

Bra och dåliga saker

Fördelarna med ökad molnanvändning är till exempel besparingar i inköp av hårdvara eller mjukvara, det senare till exempel genom användning av molnbaserade, gratis motsvarigheter till Microsofts Office-svit. Andra fördelar sägs vara bättre skalbarhet och miljövinster från konsoliderade datacentra.

Den enskilt största utmaningen tros bli säkerhetsbiten, inte minst på grund av att offentlig verksamhet ibland lagrar personuppgifter som omges av hård sekretess. Data tros därför inte vara möjlig att lagra i länder utanför EU/EES, som inte erkänner Safe harbor-avtalet om säker uppgiftsbehandling.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.