SABO presenterar riktlinjer för nätbyggande i hemmen

SABO, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation, presenterade häromdagen resultatet av ett forskningsprojekt med mål att ta fram riktlinjer för hur bredbandsnät bör byggas i nyproducerade och befintliga bostäder.

SABO har tillsammans med SBUF, Fastighetsägarna Sverige, Hyresgästföreningen och Hjälpmedelsinstitutet tagit fram rekommendationer för hur bredbandsnätet ska byggas inne i bostaden i ett branschgemensamt Hemmanätsprojekt. Bredband, IPTV, IP-telefoni, energibesparing och kvarboende med ny digital teknik. Detta och mycket mera kräver en väl utbyggd infrastruktur i och omkring hus och bostäder.

SABO, SBUF, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Hjälpmedelinstitutet har gjort en utredning om hur hemma- eller lägenhetsnät ska byggas som klarar dagens och morgondagens bredbandstjänster i husen. Utredningen har lett fram till rekommendationer för om hur näten i bostaden ska byggas både i nyproduktion och i befintliga hus.

Handfasta rekommendationer

Kärnan i rapporterna är att man rekommenderar byggandet av en gemensam infrastruktur för telefoni-, TV- och datatjänster i hemmet vid nyproduktion och att nätet ska klara datahastigheter på 1 Gbit/s och att det ska finnas 1-3 uttag per rum (våtrum undantaget). Utöver detta finns ganska ingående riktlinjer för hur korskopplingspanel och kanalisation för nätet bör anläggas. För befintliga bostäder är rekommendationerna liknande utan krav på kanalisation och möjlighet att acceptera färre uttag per rum.

Utöver hemmanät presenteras riktlinjer för telemetri som har delvis andra förutsättningar och kräver en egen infrastruktur parallellt med bredbandsnätet. Här ska diverse bostadstekniska data som fjärravläsning av vatten- och elförbrukning transporteras samt tjänster för säkerhet och omvårdnad byggas.

Öppna för kommentar

Projektets målsättning är nu att fastighetsägare, byggare, installatörer, samhället m fl ska ta till sig resultatet och integrera detta i såväl ny- som ombyggnad och befintliga bostäder. Rapporterna är öppna för kommentar fram till den 15 april och ska sedan vara offentligt tillgängliga i sin slutliga form från 30 april.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.