Sågverket storsatsar på privat 5g-lösning: ”Att kunna ersätta wifi är den stora vinsten”

5g Fiskarhedens Trävaru är ett av bara ett fåtal svenska företag som har ett privat 5g standalone-nät. Vi har pratat med it-chefen ”Jugås” Sven Erik Andersson om vägvalet, utmaningarna med utrullningen och framtidsmöjligheterna med den nya nätverkslösningen. 

Sågverket storsatsar på privat 5g-lösning: ”Att kunna ersätta wifi är den stora vinsten”

Ut med väg 66, en knapp mil söder om Sälen ligger ett stort sågverk. I ganska exakt hundra år har Fiskarhedens Trävaru här förvandlat stockar från skogarna i norra Dalarna till slipat timmer. Nuförtiden omsätter bolaget miljardbelopp och skickar det mesta av träet på export, och det gamla sågverket har förvandlats till en av Europas modernaste anläggningar.  

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

  I den förvandlingen har nätverket varit centralt. Trävaruindustrin har digitaliserats i en rasande takt de senaste åren. Fiskarhedens Trävaru gör själva av med hela 300 terabyte data om året. 

  – Av dem 300 är 25 terabyte realtidsdata. Molnet i all ära, men tillgängligheten som vi skulle behöva för att lagra all vår data finns inte där. Internet är en svag länk, och små stopp är för kostsamt för oss, säger bolagets it-chef Jugås Sven-Erik.

 Han och de övriga två på it-avdelningen driftar 100 virtuella servrar och ett drygt 2 dussin fysiska servrar.  

  – Alla vi som bor här uppe vet att internet funkar jättebra förutom på jul, nyår, kring påsk och vid andra högtider när folk vill åka till Fjällen, säger han med ett skratt. 

  Bolaget har en ganska komplex nätverkslösning. Dels ett fast nätverk som är ett svart fibernät. 

  – Det är ca 12 core-switchar med dubbla ingångar som hanterar 10 GB och två core-routrar som hanterar 25 gb sinsemellan. Med det nätet har vi en latens på under en millisekund, så det är vi ganska nöjda med. 

Utmanande teknikskifte.

  Men sedan strax före sommaren har bolaget också ett privat 5g-standalone-nät. Teknikskiftet har krävt en hel del förberedelser.  

  – Allt började med att jag läste på om privata 5g-nät. Jag insåg att vi skulle kunna få ner latensen kraftigt samtidigt som kapaciteten skulle bli betydligt bättre än i våra tidigare wifi-lösningar. 

  Efter att intresset var väckt vände ”Jugås” sig till några av de stora svenska mobiloperatörerna för att hitta en lämplig lösning. Det visade sig lättare sagt än gjort. 

 – Jag fick intrycket att de aldrig skulle befatta sig med en sådan typ av on prem-lösning som skulle krävas för oss. De vill i stället att jag skulle gå med våra servrar ut på internet och sedan tillbaka via deras nät och det fungerar helt enkelt inte för oss. 

  Istället kom han i kontakt med Radtonics som med hjälp av hårdvara från Airspan och Teltonika sett till att rulla ut 5g-nätet i sågverket. Fiskarhedens Trävaru har köpt 80 MHz i 3,8 MHz-bandet 

– I 5g-nätet ligger vi på en latens på 20 millisekunder men jag har ser framför att den kommer ner ganska snabbt. 

  Vad har varit den största utmaningen med implementeringen av 5g-nätet? 

  – Det är flera saker som varit utmanande. Jag har 300 segmenterade nätverk här och vi hanterar väldigt många IP-adresser. Det har varit svårast att hitta någon tillverkar utrustning för att ta emot 5g. Bara att få telekombranschen och it-branschen att prata samma språk har varit svårt. 

– Leverantörerna var här och gjorde mätningar någon gång i vintras. De tyckte att allt såg bra ut men problemet var att de hade använt ett internet-APM. När vi istället tittade på ett industri-APM såg vi att kapaciteten var i några megabit  istället för  hundratals megabit så det har varit en del utmaningar.  

  Att hitta fast programvara som lämpade sig för nätet var en annan utmaning. 

  – Vi hade fem eller sex olika typer av firmware som Teletonica och Radtonics utvecklade ihop för att få till lösningen vi har idag. 

  Vad ser du som den stora uppsidan med en privat 5g-lösning? 

  – Du behöver färre enheter samtidigt som du får en bättre överlämning mellan enheterna. Ett wifi-nät tappar ju om du byter en punkt det gör inte en 5g-lösning. Sen har du sensibiliteten som är betydligt bättre. Du behöver inte alls samma starka signal som du behöver i ett wifi-nät. 

– Jag har idag ett sjuttiotal wifi-enheter och räknar med att kunna ersätta dem med tre 5g-enheter.  

”Fördelarna kommer bli mer uppenbara för företagen”

  Ett annat problem med wifi-tekniken är enligt it-chefen alla potentiella störningsmoment.  

  – Det är extremt mycket som körs på 2,4 Ghz, wifi, bluetoth och så vidare. Jag räknade ut att vi hade ungefär 2000 störande nätverk per dygn bara ifrån den vanliga trafiken på Sälenvägen. Sedan har vi 80 ankommande och 60 avgående lastbilar per dygn här på sågverket som alla har ett eget wifi-nät. 

  Sven-Erik Andersson ser framför sig att marknaden för privata 5g-nät kommer att explodera under de kommande åren. 

  – Chipptillverkarna kommer producera kort som är anpassade för 5g och inte för wifi. När det blir standard i alla datorer, vilket jag är ganska övertygad om att det kommer bli så kommer utvecklingen ta fart. 

– Sen tror jag att priset på radiostationer kommer att komma ner också och då blir det och kanske framförallt att det kommer mer utrustning som är anpassad för 3,8 Mhz då tror jag fördelarna kommer bli mer uppenbara för företagen.  

  Teknikchefen har mycket tankar kring nya användningsområden för det privata 5g-nätet. 

  – Först och främst kommer vi att koppla alla våra mobila enheter mot 5g-nätet. Vi tittar på hur och om vi ska kunna använda push to talk-teknik. Sen har vi ungefär 200 kameror ute i industrin där vissa kommer att kopplas upp på 5g-nätet. 

– Dessutom har vi förstås alla maskiner ute i industrin som vi kan koppla upp. Sen kommer det att bli fler fasta punkter inomhus än de tre vi har i dagsläget och när tekniken väl är mogen kommer de bärbara datorerna också att kopplas upp. Så det finns att göra. 

”Driftstopp som tidigare tog en kvart går nu mindre än en minut”

  Utöver nätverket är artificiell intelligens en central del av företagets digitaliseringsresa.  

Genom anläggningen passerar nu ungefär 3,5 miljon stockar om året. 

  – Varenda en av dem 3d-röntgas med 1x1x3mm upplösning. Utifrån de bilderna beräknar vi sedan med hjälp av ai-funktionalitet det mest optimala sättet att såga stocken på. 

Just kombinationen av kameror och ai används på flera ställen i produktionen  

– I timmerintaget kommer träet till ett påläggningsbord och sen går det vidare upp på en bana där det skalas innan det går in i sågen. På bordet är det lätt att stockarna hamnar fel, fastnar eller på något annat sätt orsakar problem som leder till stopp, säger Jugås och fortsätter: 

– Det här är processer som operatörer övervakar på skärmar. Men innan varade ett sånt stopp i femton minuter. Nu använder vi kameror som med hjälp av ai identifierar en stock som är på väg att hamna fel. Då kan operatören snabbt gå in, trycka backa och lägga allt till rätta igen. Så att driftstopp tar nu mindre än en minut. 

  ”Jugås” Sven-Erik tror starkt på kombinationen privat 5g-nät och artificiell intelligens. Men han vill också skicka med en uppmaning till alla företag som nu ser över sina nätverkslösningar. 

  – Börja med att ha väldigt klart för er vad är ni vill ha 5g till och vilka nätverk ni tänker er att ersätta. En bra förstudie är a och o. Ni måste veta hur många olika nätverk ni behöver, vilken prestanda ni är ute efter och hur segmenteringen ska se ut och så vidare. Utan en genomtänkt plan går det inte.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.