Rapport: Säkerhet i fokus när svenska fastigheter kopplas upp

IoT Smart styrning av värme och ventilation ökar snabbast när fastighetsägarna kopplar upp teknisk utrustning, men det är fortfarande säkerhetssystemen som dominerar. Det framkommer i en ny rapport från Schneider Electric.

Rapport: Säkerhet i fokus när svenska fastigheter kopplas upp

Teknikföretaget Schneider Electric har kartlagt hur den svenska fastighetsbranschen investerade i uppkopplade lösningar under 2023 i en ny rapport.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Antalet uppkopplade system i svenska fastigheter fortsätter att öka i stadig takt och det är systemen för smart styrning av värme och ventilation som har ökat mest i antal under de senaste två åren.

2021 hade 36 procent av de tillfrågade företagen uppkopplade system för värme och ventilation. I undersökningen från 2023 är det 68 procent som har det. Sammanlagt 125 svenska fastighetsbolag har svarat på frågorna i sammanställningen från 2023.

Majoriteten av de uppkopplade systemen utgörs dock fortfarande av säkerhetssystem som brand- och inbrottslarm, enligt Schneider Electric. Bland de fastighetsföretag som svarat på frågorna i undersökningen är det 77 procent som uppger att man har uppkopplade system för brand- och inbrottslarm.

”Ambitiösa krav för nya fastigheter”

– Det ökande intresset för att koppla upp fastigheter har drivits på ordentligt av både pandemi och energikris. Nu har dessutom EU enats om att revidera direktivet om byggnaders energiprestanda, vilket innebär ambitiösa krav för både nya och renoverade fastigheter, säger Jenny Larsson, vd på Schneider Electric i Sverige i ett uttalande.

– Eftersom byggnader står för över en tredjedel av växthusgasutsläppen inom EU är detta helt avgörande för att nå målen om klimatneutralitet år 2050. Energieffektiviserande åtgärder, såsom att kunna reglera värme och ventilation efter behov, kommer därmed att bli ännu viktigare framöver.

Här kan du läsa hela rapporten

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.