Nato ger tummen upp för svensk telefon

branschen Tutus smartphone godkänns för användning inom försvarsalliansens medlemsländer.

Nato ger tummen upp för svensk telefon

Telekom idag skrev nyligen om att Linköpingsföretaget Sectra fått ytterligare en order från Nato, men det finns fler svenska tillverkare som lever upp till försvarsalliansens höga krav på säkerhet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Nu har mobiltelefonen Färist Mobile från tillverkaren Tutus godkänts av Nato, vilket innebär att medlemsländerna kan använda enheten för säker och krypterad kommunikation upp till den säkerhetsklass som kallas ”Restricted”.

Tutus, som grundades 1992, ingår i företagsgruppen CR Group och tillverkar, förutom mobiltelefoner, olika nätverkskrypteringslösningar.

Färist Mobile är baserad på operativsystemet Android och kopplas alltid upp via en vpn-tunnel, vilket innebär att all information som överförs via enheten är skyddad. Varje app körs dessutom i en isolerad container för att ytterligare öka säkerheten.

– Vi är mycket glada och stolta över godkännandet. Det ger oss ännu en bekräftelse på att våra produkter håller en hög säkerhet och nu även kan bidra till Sveriges allierade inom Nato, säger Jens Bohlin, vd för Tutus, i ett uttalande.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.