Saknade: 1 miljon säkerhetstekniker

säkerhet Hotens mot världens it-system blir allt större och hackarna allt mer professionella. Samtidigt skulle det behövas ytterligare 1 miljon säkerhetstekniker för att möta hoten enligt en ny rapport från Cisco.

Det är sjätte gången som Cisco släpper sin årliga säkerhetsrapport. Bilden som målas upp är inte ljus.

– Ekosystemet kring cyberkrimininalitet utvecklas och förstärks vilket ställer till stora problem för företag som kämpar för att säkra sina nät och applikationer, säger Stefan Jarlegren, systemingenjör säkerhet Cisco Sverige. Hackers har utvecklats till att vara som vanliga företag med affärsmål. En del har till och med kundsupport om de har problem med att installera en intrångsprogramvara.

Men det är inte bara genom tekniska lösningar som vi får cyber-skurkarna på halsen, de är minst lika duktiga på att dupera som de är på teknik och gör sitt bästa för att lura av oss lösenord, kontouppgifter och annan användbar information genom att utge sig för att vara någon annan som vi har förtroende för.

Samtidigt är bristen på säkerhetstekniker som kan möta hoten enligt rapporten skriande, globalt saknas det omkring 1 miljon tekniker med rätt kompetens.

Alla drabbas

Hackerattacker och nätbedrägerier drabbar både stora och små. I Cisco-rapporten slår man fast att samtliga nätverk hos 30 stora multinationella företag som granskats hade trafik som gick till sajter som infekterats med skadlig kod. Nästan all den trafiken ledde till servrar som kidnappats och nästan alltid handlade det om webbsidor utan innehåll.

Även om de fortfarande är målet för en liten andel av all skadlig kod växer hotet mot mobila enheter också snabbt. Här är det inte så förvånande Android som är den huvudsakliga måltavlan, bara en ynka procent av den skadliga koder riktar in sig på andra plattformar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.