Säkra videomöten utvärderas i 5g-projekt

Mobilnät Luleå tekniska universitet utökar 5g-projekten. Nu har man satt upp en testbädd i Övertorneå där man inom äldreomsorgen ska använda tekniken för bland annat säkra videomöten.

Säkra videomöten utvärderas i 5g-projekt

Luleå tekniska universitet, LTU, har satt upp en ny testbädd för 5g i Övertorneå, en kommun med stora avstånd och två invånare per kvadratkilometer. Det har man gjort tillsammans med bland annat Ericsson, Telia, Region Norrbotten och Västerbotten, flera kommuner samt Tietoevry.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

En viktig del i testet är att kunna använda 5g-tekniken till videomöten mellan anställda inom äldreomsorgen och med de boende på Särkivaaragården i Övertorneå.

– Vi har testat en del tidigare med Ipad och Facetime, men vill ha en säkrare lösning nu eftersom vi i samtalen behandlar en del personuppgifter. Dessutom tror vi att det kommer att bli bättre med 5g eftersom det minskar risken för fördröjningar i samtalen, vilket är väldigt viktigt när man pratar med dementa, säger Aina Bleikvassli, e-samordnare på Övertorneå kommun.

Hon berättar att det här har potential att betyda mycket för den arbetsintensiva äldreomsorgen. Det blir många färre mil i bilen för de anställda och för brukarna.

– Nu kan man ta hjälp av varandra inom äldreomsorgen. Man kan till exempel fråga en expert som inte är på plats, men som är med på länk och kan se det som de behöver se, säger hon.

Med i projektet är svenska Compodium som utvecklar säkra videolösningar, och som har tagit fram lösningen som kommer att användas inom äldreomsorgen. Med autentisering på bägge sidor är det tryggt att veta att det är rätt person som man pratar med.

Grundaren Bengt Grahn ser det här som en bra chans för Compodium att lära sig mer om hur 5g kan påverka videomötesmöjligheterna.

– 4g-nät kan man gasa på i, men det är ju konkurrens i det nätet. Kör man live-videosamtal vill man att det ska vara vacker bandbredd så att bilden blir skarp och stabil. Här får vi chansen att se hur video beter sig i 5g, säger han.

Beter sig tjänsten olika åt beroende på vilken uppkoppling man använder?

– Man kan komma åt våra tjänster på många sätt och bäraren har vi inte koll på normalt sett. Vi vill vara med här för att förstå hur bra vårdkritiska uppkopplingar kan bli. Vi trimmar in våra servrar hela tiden för att få så kort fördröjning och hög upplösning som möjligt. Med 5g här vill vi se hur det blir för slutkunden när vi trimmar.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!