Säkrare arbetsmiljö med ai och 5g med Buddywise

Artificiell intelligens Buddywise är ett ai-företag som analyserar video-strömmar från kameror för att skapa en säkrare arbetsmiljö i industrin. Snart drar de igång sitt första stora 5g-projekt.

Säkrare arbetsmiljö med ai och 5g med Buddywise

Han bubblar av glädje. Och det är inte konstigt för Lamin Faye kan nu äntligen trycka på knappen för att börja växa snabbare med sitt bolag Buddywise som vill bidra till en säkrare arbetsmiljö.

– Den snabba versionen är att vi startade 2020 med vår uppkopplade produkt för säkrare arbetsmiljö med två piloter. 2021 så utvecklade vi en bredare produktportfölj byggd på samma grundteknik som vi körde igång i beta-version i en pilot i början av året, säger han och fortsätter:

– Och den har vi nu genomfört med väldigt bra resultat så att nu är vi mogna att gå vidare. Det blir också lättare när vi har tagit in riskkapital på 1,2 miljoner euro från bland annat Hans Stråberg.

Buddywise har tagit fram en teknik där algoritmer tolkar information från kameror. De flesta kameror som finns på marknaden kan kopplas in till tjänsten. När vi träffade Lamin Faye i våras berättade han om två användningsområden; dels för att kunna säkerställa att rätt skyddsutrustning används i till exempel industrin och dels för att kunna detektera fallolyckor i till exempel äldreomsorgen.

– Nu har vi valt att fokusera på tillämpningarna för industrin där vi har ett otroligt stort intresse och många modeller för vår artificiella intelligens. Vi har dels kameraanalysen av skyddsutrustning, men kan också se till att krockar mellan människor och truckar i trånga passager kan undvikas.

Algoritmerna som Buddywise tagit fram ligger i en molntjänst. Kunden är exempelvis en fabrik där det finns krav på skyddshjälm i vissa områden. Då samlas data in från kameror. Den datan transporteras sedan via wifi eller mobilnätet till tjänsten där datan analyseras i realtid. Så fort en avvikelse upptäcks skickas ett beslut tillbaka till fabriken och då kan till exempel ett larm sättas igång om någon inte har korrekt utrustning på sig.

– Det ställer man in själv som kund vad som ska ske när reglerna inte följs. Det är mest fantasin som begränsar. Det går att bara notera att det inte följs och få tillgång till datan och en analys så att man kan jobba vidare med personerna eller på andra änden av skalan så kan man stänga av maskinerna i fabriken automatiskt, säger Lamin Faye.

– Men det vanligaste är kanske siren- eller sms-larm.

Buddywise stödjer de flesta uppkopplingar för att skicka data, men Buddywise-grundaren räknar med att utvecklingen går mot mer användande av 5g.

– Vi har ett projekt nu som vi kommer dra igång som kommer använda 5g i ett land där 5g redan når 75 procent av befolkningen. Det hänger såklart på hur bra utbyggnaden av nätet är. Vi börjar på tre siter där och det blir det första vi gör som är fullt mobilt. Företaget är väldigt intresserat av att se hur de kan använda 5g i övrigt också så lite win-win för båda där.

>>> Lamin Faye är en av talarna på Telekom idags konferens Connect22 Professional den 30 november. Se hela schemat om du klickar på länken.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.