Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Säkrare gruvarbete med hjälp av 5g

5G Med hjälp av bland annat fjärrstyrda lastbilar vill Boliden göra arbetet med att frakta upp malm ur sina gruvor säkrare. Tillsammans med Volvo, Ericsson, ABB och Sics har man därför dragit igång projektet ”Pilot for industrial mobile communication in mining”. 

Säkrare gruvarbete med hjälp av 5g

Projektet är en del av det större initiativet 5G for Sweden, som Ericsson startade tidigare i år. Anledningen till att Boliden vill undersöka möjligheterna till att i högre grad automatisera och fjärrstyra processer i gruvor är att arbetet ofta är förenat med såväl olycksrisker som hälsofaror. Tanken är att en person ovan mark ska kunna kommunicera med den förarlösa lastbilen nere i gruvan och för det krävs 5g-tekniken för att minimera fördröjningar och för att ha maximal täckning och sändning.

– Vi strävar ständigt efter att förbättra och utveckla våra arbetsmetoder och processer, och vi kan tydligt se fördelarna med digital teknik i gruvindustrin. Jag ser verkligen fram emot att se resultatet, säger Mikael Walter, systemchef för Boliden.

Torbjörn Lundahl som är programchef för 5G for Sweden hoppas också att man kommer att lösa säkerhetsproblemen inom gruvindustrin.

– Ett framgångsrikt genomförande av sådan teknik kan och bör leda till förbättrad säkerhet. Fler uppkopplade maskiner och apparater innebär att färre människor kommer att krävas för att arbeta under jord. Integrationen av det över- och underjordiska arbetet kommer att bidra till att förbättra både säkerheten och produktiviteten, samt möjliggöra bättre övervakning och fjärrstyrning.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter