Google Cloud Next 2024-bloggen

Samarbete Telekom idag är på plats i Las Vegas för att bevaka årets upplaga av Google Cloud Next, molnjättens flaggskeppsevent där bolaget och deras kunder bland annat berättar om framtidens molntjänster, samarbetsverktyg och kundmöte.

Google Cloud Next 2024-bloggen

Följ utvecklingen i Google Cloud Next 2024-bloggen här. Nya inlägg hamnar automatiskt högst upp.

Google släpper ny TPU

Torsdag 13.00

En av de största produktnyheterna på årets Next är tveklöst Google Clouds nya TPU (Tensor Processing Unit), Axion som är skapad för datacenter. Till skillnad från föregångarna är Axion baserad på Arm-arkitekturen, som bland annat AWS och Azure använder för sina lösningar.

Google påstår att processorn levererar 50 procent bättre prestanda och är 60 procent mer energieffektiv än jämförbara alternativ som finns på marknaden idag. Bolaget har redan börjat använda TPU:n internt på bolaget för bland annat Google Earth Engine och Youtube Ads-plattformen.

Prestandaförbättringen gör enligt Google Axion väldigt användbar för exempelvis webb- och appservrar, analytics-motorer, mediebearbetning och så vidare. Chippen kommer inte att säljas direkt till kunder utan tillgängliggöras genom bolagets molntjänster, däribland Google Compute Engine och Google Kubernetes Engine

Google vässar säkerheten i Chrome

Torsdag 10.00

Enterprise-versionen av Googles webbläsare Chrome har funnits ganska länge, men nu tar bolaget nästa steget genom lanseringen av Chrome Enterprise Premium. Den nya versionen ska bland annat ge it-avdelningar bättre möjligheter till att hantera de anställdas webbläsarinställningar, få insyn i tilläggen de installerar och bättre kontroll över de webbappar de använder. 

Men den viktigaste förändringen är enligt Google adderingen av ett antal nya säkerhetskontroller runt bland annat förebyggande av dataförlust, skydd mot skadlig kod och nätfiske plus  Zero Trust-åtkomst till SaaS-appar.

– Autentisering, åtkomst, kommunikation, administration och till och med kodning är alla webbläsarbaserade aktiviteter i det moderna företaget, säger Parisa Tabriz, Googles VP för Chrome. 

De nya funktionerna inkluderar också ytterligare företagskontroller för tillämpning av policyer och hantering av programuppdateringar och tillägg, samt nya säkerhetsrapporteringsfunktioner som också kan integreras med säkerhetsverktyg från tredje part. 

Google säger sig också med Chrome Enterprise Premium kunna ta Zero Trust ett steg längre genom kontextmedveten åtkomsthantering vilket ska leda till minskat risk för dataläckor och andra angrepp.

Den nya tjänsten ska nu vara allmänt tillgänglig och kostar 6 dollar per användare i månaden. 

Broadcom och Google Cloud fördjupar samarbetet

Onsdag 13.30 lokal tid

Det fördjupade samarbetet mellan molnjätten och Broadcom omfattar många olika delar av de sistnämndas verksamhet. Först och främst ska Broadcome utnyttja kapaciteten i Google Cloud för att förbättra användarupplevlesen och förenkla driften av VMware. Inte minst genom generativ ai.

Bolagens partnerskap innebär också att bolagen ska samarbeta kring produkt- och go to market-strategin när det handlar om gemensamma kunder.

Dessutom kommer VMware Cloud Foundation-licenser att porteras till Google Cloud VMware Engine. Det ska få effekten att kunder enklare och mer flexibelt kan hantera sina licenser i både Google Cloud VMware Engine och i sina egna lokala datacenter, vilket i sin tur ska förenkla driften och möjliggöra integrationer av Google Clouds ai och maskininlärningsfunktioner.

– Vi ser fram emot att samarbetet med Google ska bidra till att vi levererar en ännu bättre användarupplevelse till våra kunder, som redan har den mest avancerade it-infrastrukturen i världen, säger Rich Jardine, Vice President, Cloud Platform Engineering på Broadcom.

Google Cloud ska hjälpa företag bygga bättre ai-agenter

Onsdag 09.00

Föga förvånande står ai  i centrum på Next 24. I stort sett varenda tillkännagivande eller produktlansering har på ett eller annat sätt handlat om ai. 

Ett exempel är bolagets nya verktyg för att bygga ai-agenter.

– Vertex AI Agent Builder låter människor att mycket enkelt och snabbt bygga konversationsagenter, säger Google Clouds vd Thomas Kurian. 

Agenterna ska kunna ha en rad olika roller bland annat contactcenter-agenter, kodagenter, agenter åt de anställda och säkerhetsagenter.  

– Du kan bygga och distribuera produktionsklara agenter som drivs av generativ ai. Agenterna kan du sedan instruera och vägleda på samma sätt som du gör med människor för att förbättra kvaliteten och korrektheten av svar från modeller.

Du behöver inte kunna koda för att bygga dina egna agenter i plattformen. Allt du ska behöva göra är att definiera det mål du vill att agenten ska uppnå, ge steg-för-steg-instruktioner som agenten ska följa för att uppnå målet i fråga och dela några samtalsexempel som agenten ska följa.

För mer komplexa uppgifter går det att använda sig av flera agenter, där en agent blir huvudagent och övriga agerar som subagenter. Den sistnämnda kan både skicka information till en annan subagent eller till huvudagenten.

Detta ska möjliggöra sömlösa och mer sofistikerade arbetsflöden. Dessa agenter kan enkelt anropa funktioner, ansluta till företagsdata för att förbättra svarsfakta, eller ansluta till applikationer för att utföra uppgifter åt användaren.

Ett stort fokus ligger förstås på att agenterna ska generera trovärdiga och sanningsenliga svar och inte hallucinera. 

För att lyckas med det använder Google Cloud sig av något de kallar för ”grounding”. Agenternas svar är knutna till någonting som kan betraktas som en pålitlig källa, exempelvis egen företagsspecifik data och/eller Google Search.

Flera ai-nyheter i Google Workspace – bland annat ett helt nytt videoverktyg

Tisdag 10.00 lokal tid

Aparna Pappu, Google Cloud.

Googles svit med samarbetsverktyg, Google Workspace, utrustas nu med massor av generativ ai-funktionalitet. Bland annat en helt ny app, Google Vids.

Vids är som namnet antyder ett videoverktyg. Tanken är att du med hjälp av den data du har i andra Workspace-appar som Docs och Sheets ska generera videoinnehåll antingen på egen hand eller med hjälp av Gemini.

– Vi hjälper till att förvandla de tillgångar du redan har oavsett om det handlar om text, bilder eller något annat till övertygande filmer, säger Aparna Pappu, som är vp för Workspace på Google Cloud.

Precis som med Google Docs och Sheets kan du med Vids samarbeta i realtid med dina kollegor direkt i webbläsaren.

– Du behöver inte mejla filer fram och tillbaka. Du och ditt team kan arbeta med era videos samtidigt, med exakt samma åtkomstkontroll och säkerhet som vi tillhandahåller för hela Workspace, säger hon.

Utöver Vids presenterade Google Cloud också en del nyheter kring sin Teams-konkurrent Google Meet. Bland annat ”Translate for me” som automatiskt översätter Google Meet-samtal och det nya verktyget för mötessammanfattningar ”Take notes for me”.

Ai i fokus när Thomas Kurian inleder

Tisdag 9.00 lokal tid

Thomas Kurian, vd på Google Cloud, öppningstalar på Next 24.

Omkring 30 000 personer är på plats i Las Vegas för att följa årets upplaga av Google Cloud Next. Det är knappt en enda tom stol när molnjättens vd Thomas Kurian sparkar i gång eventet.

– Förra året kunde världen bara börja föreställa sig hur generativ ai-teknik kunde transformera företag och nu är den omvandlingen på god väg, säger Thomas Kurian.

I sitt keynote-tal pekar Thomas Kurian på den snabba teknikutvecklingen, som han föga förvånade tycker att Google leder.

– Sedan augusti har vi gjort mer än 1000 produktuppdateringar och vi är nu den snabbast växande molnleverantören i världen, konstaterar han.

Molnjätten radar upp produktnyheter och lanseringar från scen. Bland annat lanseringen av Gemini 1.5 Pro som nu finns tillgänglig för förhandsvisning i Vertex.

Den uppdaterade modellen kan nu lyssna på uppladdade ljudfiler och hämta information från exempelvis inkommande samtal eller ljud från videos utan att ha tillgång till en skriftlig transkribering.

– Våra kunder kan nu bearbeta stora mängder information i en enda stream, inklusive 1 timmes video, 11 timmars ljud, 30 000 rader kod eller mer än 700 000 ord säger Thomas Kurian.

Google Cloud Next 2024-bloggen skrivs av Telekom idags reporter Gabriel Nilsson som är på plats på eventet.

Google Cloud Next 2024 genomförs i Las Vegas mellan 9 och 11 april. Molnjätten räknar med 30 000 besökare.

Bloggen kommer bland annat att handla om molntrender, ai, cybersäkerhet, samarbetsverktyg och framtidens kundmöte.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.