Skräcksiffran: Så mycket kräver utpressarna efter it-attacker

Säkerhet En ny rapport från cybersäkerhetsbolaget Arctic Wolf pekar på att digitala utpressare nu kräver betydligt mer pengar än tidigare. Dessutom är e-postattacker fortfarande betydligt vanligare än ransomware-angrepp.

Skräcksiffran: Så mycket kräver utpressarna efter it-attacker

Arctic Wolf som arbetar med operativ cybersäkerhet släpper varje år en rapport om hotmiljön på nätet. Nu har rapporten för 2023 publicerats. Arctic Wolf Labs Threat Report visar att 2023 var ett år då kriminella ligor på nätet höjde sina krav på lösenbetalningar med 20 procent i genomsnitt.

Mediansiffran för lösen ligger nu på 6,5 miljoner kronor (600 000 dollar). Inom vissa branscher ligger kraven på över 1 miljon dollar. I rapporten framgår det också att incidenter där hoten riktas mot företagets e-post är tio gånger vanligare än ransomware-incidenter. Dock är det 15 gånger mer sannolikt att ett ransomware-fall utreds som en händelse inom incidenthantering enligt rapporten.

Även om det händer mycket inom säkerhetsområdet och att angriparna ständigt finslipar på sina metoder och tillvägagångsätt så är det redan kända sårbarheter (som avslöjats 2022 eller tidigare) som står för nästan 60 procent av incidenterna.

– Resultaten i vår rapport bjuder inte bara på värdefulla insikter för cybersäkerhetsfolket, den blir dessutom användbar input till de modeller för att upptäcka hot som säkerställer att vi kan försvara våra kunder mot cyberhot i alla dess former och storlekar, säger Petter Glenstrup, SE Director Nordics på Arctic Wolf.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.