Digg tar över ansvaret för Säker digital kommunikation

samarbetsverktyg Myndigheten för digital förvaltning är sedan den 1 april ansvarig för tjänsten som kan användas av aktörer inom offentlig sektor.

Digg tar över ansvaret för Säker digital kommunikation
Kristin Aastrup. Foto: Digg

Efter två år av förberedelser så har nu Myndigheten för digital förvaltning, Digg, helt tagit över ansvaret för tjänsten Säker digital kommunikation, SDK, som aktörer inom offentlig sektor kan använda för att skicka känslig information mellan varandra.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Det känns skönt att vi nått i mål och nu ansvarar för hela SDK. Det är en viktig pusselbit i den förvaltningsgemensamma digitala infrastrukturen och vi har arbetat intensivt för att kunna erbjuda en trygg och säker tjänst, säger Kristin Aastrup, enhetschef på Digg i ett uttalande.

Tjänsten Säker digital kommunikation har utvecklats i samarbete med Inera utifrån ett regeringsuppdrag. Det inofficiella mottot för tjänsten har varit “skrota faxen” och just fax, tillsammans med bud och vanliga brev har länge varit de vanligaste sätten att skicka känslig information mellan myndigheter och vårdgivare.

Enligt de beräkningar som Digg gjort skulle offentlig sektor kunna spara 1,6 miljarder kronor om året genom att ersätta de traditionella kommunikationsvägarna med tjänsten SDK, men i dagsläget är endast 38 kommuner, tio regioner och fyra statliga myndigheter anslutna till tjänsten.

– Vi märker att det finns ett stort intresse för tjänsten bland kommuner, regioner och statliga myndigheter. Därför blir vårt viktigaste uppdrag nu att hjälpa offentliga aktörer att ansluta till SDK, säger Kristin Aastrup.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.