När Samsung visade upp Galaxy Fold för första gången för drygt två år sedan fick man många att höja på ögonbrynen. En vikbar, kombinerad mobil och surfplatta med dubbla skärmar var inget vi hade sett förut.
Samsung Galaxy Z Fold 3 – lyxmobil med maxad skärmyta
test Tredje generationen av Samsungs vikbara lyxmobil imponerar – men passar inte för alla.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Nu är tredje generationen av Fold ute i handeln och vi kan snabbt konstatera att det är en betydligt mer mogen produkt. Den är inte bara snabbare och tunnare, utan mer stryk- och vattentålig.
Visst är man lite orolig för att tappa en sådan här dyrgrip i golvet, men Samsung lugnar oss med att både den reptåliga frontskärmen och glaset på baksidan ska klara ett fall på upp till två meter. Med det sagt så vill vi ändå rekommendera att du kompletterar med något slags skyddsskal till din Fold 3. Det finns flera olika alternativ att välja mellan.
Två olika skärmar att välja mellan
En 6,2-tumsskärm på ovansidan låter dig använda Fold som en vanlig mobil i ihopfällt läge. När du vill få tillgång till större skärmyta är det bara att vika upp locket och få tillgång till en 7,6-tumsskärm med proportionerna 4:3.
Det känns till en början instinktivt fel att vika ihop en ömtålig bildskärm, men efter någon timmes användning känns det helt naturligt. I vecket på den stora skärmen finns en liten fåra som känns ganska tydligt när man drar fingret över den. Ytan av skyddande plast stör också upplevelsen en del, även om denna detalj har förbättrats jämfört med föregående generationer.
Fakta
Fakta & betyg
Det går inte att bortse från att Fold 3 känns lite tung och klumpig när man håller den i handen. Och vi ställer oss lite frågande till hur Samsung resonerat när man valt skärmstorlekar. Den stora skärmen har fel proportioner för att till exempel titta på video och ger då upphov till alldeles för mycket död yta.
När vi i stället väljer att använda frontskärmen känns den på tok för smal och hög. Det är en inte helt angenäm upplevelse att använda tangentbordet för teckeninmatning eftersom varje bokstav är nästan hälften så bred som på vår referenstelefon Iphone 12 – något som ger upphov till en del feltryckningar.
Skärmen vaknar till liv
Bildkvaliteten på skärmarna är det dock inget fel på. Uppdateringsfrekvensen är 120 hertz och färgåtergivningen livfull. När vi skruvar upp ljusstyrkan vaknar skärmen verkligen till liv, men vi noterar också att batteriet laddas ur desto snabbare. Det tar dessvärre också lång tid att ladda upp batteriet helt – räkna med ett par timmars väntetid.
De inbyggda högtalarna kan för övrigt leverera en oväntat stark och välljudande upplevelse.
Fem inbyggda kameror, varav tre 12-megapixelkameror på baksidan, gör det lätt att fånga allt som händer runt omkring dig. Här finns många inställningsmöjligheter och bildkvaliteten håller riktigt hög klass, även om det inte är den bästa som vi sett en mobil prestera.
Blixtrande snabb i alla lägen
Givetvis är Fold 3 uppgraderad på processorfronten. En Qualcomm Snapdragon 888 har ersatt den Snapdragon 865+ som satt i föregående modell och mobilen känns blixtrande snabb i alla lägen.
Nytt är också stöd för S Pen, Samsungs digitala penna som låter dig skriva och rita direkt på skärmen. Det är något som saknats i de tidigare generationerna av Fold.
Sammanfattningsvis bjuder Galaxy Z Fold 3 på riktigt imponerande teknik och prestanda, men det är en rejäl pjäs som kostar en hel del och vi frågar oss vem som egentligen behöver just denna typ av produkt. Men om du är medveten om förutsättningarna och de begränsningar som trots allt finns tror vi inte att du kommer bli besviken.