Samsung garderar med mer Linux i mobilen

Att Samsung skulle lämna Android är knappast troligt, men mobiltillverkaren gillar att ha alternativ och ökar sitt engagemang i Linux Foundation.

Googles köp av Motorola Mobility har skapat en viss osäkerhet hos de övriga Android-tillverkarna som inte vill riskera att bli missgynnade när sökjätten nu förfogar över egen telefontillverkning. Det är i det ljuset man ska se att Samsung nu blivit platinamedlem i Linux Foundation som är hemvist för Tizen, fortsättningen på Nokias och Intels numera avsomnade operativsystem Meego.

Samsungs eget operativsystem Bada, som finns i tillverkarens Wave-modeller, bygger också på Linux och Samsung har redan arbetat ett bra tag på att de båda plattformarna ska närma sig varandra för att eventuellt smälta samman.

Tanken är knappast att ersätta Android men ett starkt tredje alternativ vid sidan av Googles och Microsofts operativsystem för mobila enheter ger Samsung både större handlingsutrymme och ökar trycket på Google att fortsätta hålla Android neutralt i förhållande till de olika telefontillverkarna.

Fakta

Platinamedlemmar i The Linux Foundation

Fujitsu

IBM

p>Intel

NEC

Oracle

Qualcomm

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.