Samsung utökar stödet för mdm

Inte mindre än 300 olika parametrar får it-avdelningen möjligheter att kontrollera i nya Android-telefoner från Samsung. Haken är att du måste använda rätt system för mdm.

Samsung utökar stödet för mdm

Redan förra året lanserade Samsung egna api:er för mobile device management, vilka går långt utanför vad som är standard i Android. Då gick det att kontrollera omkring hundra olika inställningar och funktionerna fanns bara i premiumtelefonen Galaxy S II. I den nya uppdaterade versionen av api:erna finns ännu mer godis att hämta. Totalt lär det handla om inte mindre än 300 policy-parametrar som mdm-tillverkarna har möjlighet att använda i sina system.

Fler partners kring mdm

Om alla 300 blir tillgängliga för alla tillverkare är lite oklart men precis som vid förra årets lansering är Sybase ett av partnerföretagen. Deras lösning Afaria Advanced Enterprise Security, AES, kommer under mars månad ut i version 2 och får då stöd för de nya funktionerna. Som exempel blir det möjligt att kontrollera hur telefonen ska hantera mobildata vid roaming, göra ett otal inställningar kring bluetooth och trådlösa nätverk samt inte minst blir det möjligt att säkra den inbyggda e-postklienten istället för att ersätta den med en alternativ klient från mdm-tillverkaren.

Enligt uppgifter från Samsung i Sverige har de också samarbete med nio andra mdm-tillverkare så förhoppningsvis blir det en större valfrihet av leverantör än under förra året. Om dessa samarbeten är lika långtgående som det med Sybase och vilka tillverkare det handlar om får vi återkomma till i senare rapportering.

Fler modeller får mdm

Lika intressant som antalet nya kontrollpunkter är det att mdm-stödet letar sig in i många fler produkter än tidigare. Bland de nylanserade telefoner och plattor som omfattas finns förutom Galaxy Note också exempelvis Galaxy S Advanced (uppföljare till första Galaxy S-versionen) och Galaxy Ace 2. Båda de sistnämnda modellerna klarar tack vare dubbelkärniga processorer hårdvarubaserad kryptering av innehållet men har en lägre prislapp än Galaxy S II. Även vissa befintliga modeller kan komma att få de nya funktionerna med uppdateringar av operativsystemet, däribland troligen S II.

Förra årets storsäljare har för övrigt inte fått någon efterföljare under MWC, en sådan ska istället presenteras på ett separat event inom kort uppger initierade källor nära Samsung.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.