Samsungmobiler stoppas i Europa

Intrång i Apples patent för bildvisning på pekskärmsmobiler sätter preliminärt stopp för Samsungs europeiska mobilförsäljning. Förbudet gäller från och med den 13 oktober.

Samsungmobiler stoppas i Europa

Apple har som bekant på flera håll dragit Samsung inför rätta då de anser att mobiltelefontillverkaren bryter mot ett antal Apple-patent i både mobiltelefoner och surfplattor. I första hand handlar det om ett Apple-patent för gränssnitt för bildvisning på pekskärmsförsedda mobiltelefoner.

En domstol i Haag har nu fattat ett preliminärt beslut där Samsung varken får sälja, distribuera eller tillverka tre av sina mobiltelefoner. Förbudet börjar gälla från och med den 13 oktober och omfattar de tio EU-länder där patentet är gällande, däribland Sverige. De telefoner som påverkas är Samsungs Galaxy S, Galaxy S II samt Galaxy Ace.

Dock återstår det att se hur pass omfattande förbudet verkligen blir. Dels är förbudet preliminärt och dels kommer den riktiga rättegången att ta upp ännu fler påstådda patentintrång.

”Inget säljstopp utanför Nederländerna”

Samsung har dock uttalat sig annorlunda om förbudet och hävdar att beslutet inte gäller utanför Nederländerna. Det sägs även att en uppdaterad mjukvara räcker för att förbudet kan hävas, vilket Samsung nu arbetar på att ta fram, skriver sajten Tweakers.net.

På annat håll pågår förhandlingar i tysk domstol gällande surfplattan Galaxy Tab 10.1 som i dagsläget inte får säljas där. Fler kapitel i denna historia är med andra ord att vänta.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.